Το «μαγικό» χωριό της Ισπανίας που ήρθε σε ρήξη με την Καθολική Εκκλησία και εκείνη το καταράστηκε

Το «μαγικό» χωριό της Ισπανίας που ήρθε σε ρήξη με την Καθολική Εκκλησία και εκείνη το καταράστηκε
[UNVERIFIED CONTENT] Town located in the Shire of Tarazona and Moncayo. Famous for its legends of witchcraft. The castle is from XII century.
[UNVERIFIED CONTENT] Town located in the Shire of Tarazona and Moncayo. Famous for its legends of witchcraft. The castle is from XII century.
Julio Alvarez German via Getty Images

Μύθοι και θρύλοι για μάγια, στοιχειά και καταραμένους τόπους υπάρχουν πολλοί στην ελληνική λαογραφία. Τέτοιου είδους ιστορίες όμως υπάρχουν και σε πολλά άλλα ακόμη σημεία του πλανήτη. Θέλοντας να εξερευνήσει την «καταραμένη» ιστορία ενός μικρού χωριού της Ισπανίας που αφορίστηκε από την Καθολική Εκκλησία, μια μπλόγκερ με το όνομα Inka Piegsa-Quischotte ταξίδεψε μέχρι την επαρχία Θαραγόθα και περιέγραψε την εμπειρία της στο BBC.

Το χωριό Trasmoz θεωρείται «καταραμένο». Οι κάτοικοί του φημολογείται πως ασχολούνται με την μαγεία και πριν από πολλούς αιώνες η Καθολική Εκκλησία τους αφόρισε. Όλα ξεκίνησαν τον 13ο αιώνα, σε ένα κάστρο, οι ιδιοκτήτες του οποίου ασχολούνταν με την κατασκευή κάλπικων νομισμάτων. Για να κρατήσουν τις παράνομες ενέργειές τους μυστικές, οι ίδιοι δημιούργησαν έναν μύθο που στόχο θα είχε να κρατήσει τους περίεργους κατοίκους μακριά από την περιουσία τους.

Οι κάτοικοι του κάστρου έβγαλαν την φήμη ότι ο ήχος που προερχόταν από το κάστρο οφείλονταν σε μάγισσες και μάγους που χτυπούσαν αλυσίδες για τις τελετουργίες τους και έφτιαχναν μαγικά φίλτρα. Δεν ξέρουμε εάν τελικά η απάτη τους αποκαλύφθηκε, όμως το χωριό συσχετίστηκε με την μαγεία και η φήμη αυτή ισχύει ακόμα και σήμερα.

Το Trasmoz τότε ήταν μια πλούσια κοινότητα που όμως δεν πλήρωνε φόρους στο μοναστήρι Veruela που ήταν χτισμένο εκεί κοντά. Αυτό εξόργισε την Καθολική Εκκλησία, η οποία εκμεταλλεύτηκε τον μύθο περί μάγων στο χωριό και αφόρισε όλους τους κατοίκους.

Η πλειοψηφία των κατοίκων, ένα μείγμα Εβραίων, Χριστιανών και Αράβων δεν απολογήθηκε και έτσι ο «πόλεμος» με το μοναστήρι Veruela κράτησε για πολλά χρόνια. Τελικά ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β' υποστήριξε τα δικαιώματα των κατοίκων, γεγονός που εξόργισε ακόμα περισσότερο την Εκκλησία, με τον Πάπα Ιούλιο Β' να καταριέται το χωριό το 1511. Κανείς δεν έχει λύσει την κατάρα μέχρι σήμερα.

Από τον 15ο αιώνα ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να μειώνεται και από 10.000 άτομα τον 15ο αιώνα, το Trasmoz έχει μείνει σήμερα με 62 κατοίκους.

Δημοφιλή