Οργή Ρέντσι στους σχεδιασμούς της Αυστρίας να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία

Οργή Ρέντσι στους σχεδιασμούς της Αυστρίας να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία
Pierpaolo Scavuzzo / AGF Pierpaolo Scavuzzo / AGF

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι καταδίκασε τα σχέδια της Αυστρίας να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορά της με την Ιταλία.

Το σχέδιο της Αυστρίας αντιβαίνει «με τρόπο επαίσχυντο στους κανονισμούς της Ευρώπης όπως επίσης στην ιστορία, στη λογική και στο μέλλον» επισήμανε ο Ρέντσι σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ιταλία διαπλέοντας τη Μεσόγειο δεν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2015 και το 2014 και υποστήριξε ότι ακριβώς αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο συναγερμός που έχει κηρυχθεί για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι «υπερβολικός».

Η Αυστρία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει έναν μεθοριακό φράκτη μήκους 400 μέτρων στο πέρασμα του Μπρένερ, στα σύνορά της με την Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας του Τιρόλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Tiroler Tageszeitung.

Το αν θα κατασκευαστεί ο φράκτης, θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Ιταλίας να συνεργαστεί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χέλμουτ Τόματς, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τιρόλου είπε ότι δεν μπορεί άμεσα να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Η Αυστρία έχει ήδη αρχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες στα σύνορα ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση ελέγχων, αν το καταστήσει απαραίτητο η άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή