10 από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Αθήνας για κατανυκτικό Επιτάφιο και λαμπερή Ανάσταση

10 από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Αθήνας για κατανυκτικό Επιτάφιο και λαμπερή Ανάσταση

Για όσους δεν κατάφεραν να ξεκλέψουν λίγες ημέρες αυτό το Πάσχα ώστε να αποδράσουν σε κάποιον εξοχικό προορισμό, η Αθήνα μπορεί να αποδειχτεί μια πρώτης τάξεως επιλογή για να ζήσουν την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και τους εορτασμούς της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα. Μην σας φαίνεται περίεργο. Εκτός από το γεγονός πως η πόλη αδειάζει (σχεδόν κυριολεκτικά) αυτές τις ημέρες, κάτι που την κάνει απίστευτα ευχάριστη και απολαυστική για τους κατοίκους που επιμένουν αστικά, η Αθήνα είναι μια πόλη με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και παραδόσεις, που διαθέτει δεκάδες πανέμορφες εκκλησίες και μονές με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Οποιοσδήποτε έχει κάνει έστω και μια φορά Πάσχα στην Αθήνα, ξέρει πως ο Επιτάφιος στην Πλάκα ή η Ανάσταση στον Λυκαβηττό είναι πραγματικά συγκλονιστικές εμπειρίες, είτε είσαι θρησκευόμενος είτε όχι. Είναι εμπειρίες πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Περιφορά επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας

Περιφορά επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας

Αν λοιπόν μείνετε στην πόλη αυτό το Πάσχα, έχουμε να σας προτείνουμε μερικές από τις ομορφότερες εκκλησίες και εκκλησάκια της Αθήνας που θα σας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσετε το κατανυκτικό κλίμα της Μ. Παρασκευής με τις ψαλμωδίες και τους λουλουδάτους επιτάφιους και να γιορτάσετε μια άκρως εντυπωσιακή Ανάσταση με λαμπερά πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον αστικό νυχτερινό ουρανό. Μπορεί να μην είναι αιγαιοπελαγίτικο νησί ή γραφικό χωριό χωμένο στα βουνά και τις λίμνες, αν της δώσετε όμως μια ευκαιρία θα διαπιστώσετε πως η Αθήνα μπορεί να σας προσφέρει μια υπέροχη πασχαλινή εμπειρία.

Ανάσταση στην Αιθιοπική Εκκλησία στο Πολύγωνο

Αγία Ειρήνη στην Αιόλου

Τριγυρισμένη από τα μπαρ, καφέ και εστιατόρια της ομώνυμης πλατείας, η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης δεν είναι μόνο όμορφη αλλά διαθέτει και τη διάσημη ελληνική βυζαντινή χορωδία. Επίσης, είναι στις επικρατέστερες επιλογές των περισσότερων Αθηναίων για τη βραδιά της Ανάστασης.

Παναγιά Καπνικαρέα στην Ερμού

Σίγουρα ξέρετε ποια λέμε. Ο ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου, όπως είναι το επίσημο όνομά της εκκλησίας, χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ενώ χτίστηκε πάνω στα ερείπια μιας παλιότερης εκκλησίας του 5ου αιώνα. Το εσωτερικό της είναι στολισμένο, μεταξύ άλλων, με υπέροχες τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στην Αποστόλου Παύλου

Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια της πόλης, με θέα στο βράχο της Ακρόπολης και τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Ερεχθέως

Σαν τον Επιτάφιο και την Ανάσταση στην Πλάκα δεν έχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εδώ φτάνει πρώτο το Άγιο Φως πριν συνεχίσει για την Μητρόπολη. Το σκηνικό είναι μαγικό από μόνο του, ενώ αν δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τη βαβούρα των πυροτεχνημάτων και των βαρελότων της Ανάστασης η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η ιδανική επιλογή για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Μητρόπολη στη Μητροπόλεως

Ο επιβλητικός καθεδρικός της Αθήνας δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, πόσο μάλλον φέτος που «καθάρισε» από τις σκαλωσιές που τον εγκλώβιζαν τα τελευταία 20 (!) χρόνια και φαντάζει πλέον πιο μεγαλοπρεπής από ποτέ. Εκτός από εντυπωσιακή Ανάσταση, η Μητρόπολη έχει και έναν από τους ομορφότερους Επιτάφιους, με την περιφορά του να συνοδεύεται από τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και να συναντά στο Σύνταγμα τους επιτάφιους των εκκλησιών του ιστορικού κέντρου.

Άγιος Γεώργιος Καρύτσης στην πλατεία Καρύτση

Η πάλαι ποτέ δημοφιλής πλατεία Καρύτση μπορεί να έχει χάσει την αίγλη της από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, ο ιστορικός και πανέμορφος ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση όμως, χτισμένος του 1849, παραμένει μία από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές των Αθηναίων για Επιτάφιο και Ανάσταση, ενώ προσελκύει και αρκετές διασημότητες -αν θέλετε μια πιο κοσμοπολίτικη εμπειρία.

Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Ίσως η πιο εντυπωσιακή Ανάσταση, καθώς θα μπορείτε να θαυμάζετε από ψηλά τα πυροτεχνήματα όλης της Αθήνας. Το ίδιο το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού και στέκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς ή, αν είστε πιο αθλητικοί τύποι, να ανεβείτε με τα πόδια, καθώς η κίνηση του περιφερειακού εκείνη τη βραδιά είναι εξίσου ιστορική με την εκκλησία.

Αγία Τριάδα στη Φιλελλήνων

Για μια πιο πολυπολιτισμική εμπειρία, η Αγία Τριάδα, ή Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών όπως είναι γνωστή, είναι η ιδανική επιλογή. Η λειτουργία του Μ. Σαββάτου γίνεται στα ρώσικα και οι ρώσικες πασχαλινές παραδόσεις «στολίζουν» τόσο τον Επιτάφιο όσο και την Ανάσταση.

Αιθιοπική Εκκλησία στη Μπόχαλη

Στο ίδιο κλίμα, ο ναός των Αιθιόπων Κοπτών στο Πολύγωνο κατά την περίοδο του Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνος του. Για να μπείτε στον ναό θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας ενώ, εθιμοτυπικά, οι παρευρισκόμενοι φορούν άσπρα ρούχα. Μετά την Ανάσταση ακολουθεί μεγαλοπρεπής γιορτή με κρουστά και χορωδία που αναπαριστά θεατρικά τη ζωή του Χριστού.

Αγία Φωτεινή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την πολυκοσμία και θέλετε μια ήρεμη και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι μια όαση μέσα στη καρδιά του κέντρου ενώ λέγεται πως οι νύμφες της αρχαιότητας συχνάζουν ακόμα στον τριγύρω χώρο.