Μάτωσε ξανά η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

Μάτωσε ξανά η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

Ματωμένη Πρωτομαγιά και πάλι στην Τουρκία με τουλάχιστον έναν νεκρό αλλά και τραυματίες κατά τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες νεκρός είναι ένας 57χρονος άνδρας ο οποίος κινείτο προς την Πλατεία Ταξίμ όταν τραυματίστηκε σοβαρά από όχημα με κανόνι εκτόξευσης νερού. Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη και τελικά εξέπνευσε.

Τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τη Κυριακής καθώς χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν να κινούνται από διάφορα σημεία της Πόλης προς την Πλατεία Ταξίμ που αποτελεί την πλατεία σύμβολο των κοινωνικών αγώνων στην Τουρκία. Όμως ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας- συνολικά 25.000 αστυνομικοί είχαν «επιστρατευθεί»- είχαν αποκλείσει δρόμους και ζητούσαν από τους διαδηλωτές να μεταβούν στο Μπακίρκοϊ για το οποίο είχε δοθεί σχετική άδεια για συγκεντρώσεις κατά του εορτασμούς της 1ης Μαϊου.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση βίας ενώ δεκάδες άτομα προσήχθησαν ή συνελήφθησαν ενώ σε πολλά σημεία της πόλης ξέσπασαν οδομαχίες με τις αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού και τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες.

Σημειώνεται πως η Πρωτομαγιά είχε πάντα έντονα φορτισμένο κλίμα στην Τουρκία καθώς οι διαδηλώσεις δεν έχουν μόνο ως στόχο τη διεκδίκηση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των μισθών ή και το ίδιο το δικαίωμα στον συνδικαλισμό. Πλέον εδώ και χρόνια αποτελούν έκφραση της σφοδρής δυσαρέσκειας των πολιτών κατά του καθεστώτος Ερντογάν, των συνθηκών ανελευθερίας, της φίμωσης, της καταπίεσης, της καταστολής αλλά και της εκτεταμένης διαφθοράς.

Πάντα δε έντονη είναι και η παρουσία των Κούρδων που φέτος κατέβηκαν μαζίκά υπό τη σημαία του κοινοβουλευτικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

istanbul may 1 2016

Δημοφιλή