«Κορώνα - γράμματα» μετά τη δήλωση Παυλόπουλου για το νόμισμα

«Κορώνα - γράμματα» μετά τη δήλωση Παυλόπουλου για το νόμισμα
Eurokinissi

Η συγκυρία της δήλωσης - παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας περί νομίσματος ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις και τα σενάρια περί δραχμής και να προκαλέσει πλήθος σχολίων για την σκοπιμότητα ή μη της συγκεκριμένης αναφοράς.

«Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος από το Άργος, όπου βρέθηκε προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης, δίνοντας τροφή στους απανταχού συνωμοσιολόγους και μη να επιχειρηματολογήσουν για τον «κρυφό» ρόλο που παίζει - για άλλη μια φορά - ο Πρόεδρος, σε μια στιγμή όπου τα σενάρια περί Grexit παραμένουν στο τραπέζι και συνδέονται άμεσα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.

Ενδεικτικό της συζήτησης που προκλήθηκε με τα δηκτικά σχόλια - έστω και σε κατ´ ιδίαν συνομιλίες - και στελεχών της αντιπολίτευσης, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημοσίως δόθηκε μια δημόσια ηχηρή απάντηση από το περιβάλλον του Προκόπη Παυλόπουλου.

Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook, ο Κώστας Μελισσόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση που δέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, για τη δήλωσή του περί νομίσματος, σημειώνοντας με νόημα ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι "δεν πρόκειται να είναι Πρόεδρος της δραχμής" πως "κλείνει το μάτι στη δραχμή” ψεύδονται συνειδητά και παραπλανούν σκόπιμα. Και το γνωρίζουν καλά. Παλιά τους τέχνη όμως».

Μιλώντας κανείς με στελέχη από την αντιπολίτευση - κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - έχει την αίσθηση ότι η γενικότερη στάση του κ.Παυλοπουλου σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές δίνει την εντύπωση μια ιδιότυπης σύμπλευσης με επιλογές της κυβέρνησης ή στην χειρότερη περίπτωση ότι λειτουργεί ως «προπομπός» για μετέπειτα κυβερνητικές επιλογές τις οποίες σπεύδει να νομιμοποιήσει.

Πολλοί θυμούνται με νόημα την αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε μεταξύ του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Είναι δυνατό για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει πρόσωπα επιλογής του στο ΕΣΡ; Αν είναι γάμος ή σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης, είναι θεσμικά απαράδεκτο» είχε πει τότε ο κ.Λοβέρδος διατυπώνοντας ανοιχτά την γενικότερη συζήτηση που βρισκόταν σε εξέλιξη για τον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στη ΝΔ τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα - υπό την νέα της ηγεσία - από τη στιγμή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να μην ψηφίσει τον κ.Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ λίγες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ είχε αφήσει εκ νέου αιχμές στο πρόσωπο του σημειώνοντας με νόημα:

«Για το Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε. Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε το Δεκέμβρη του 2008».

Δημοφιλή