Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
eurokinissi

Για επιδίωξη μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως στόχο των ΗΠΑ κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ στοχεύουν να παραμείνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή για δεκαετίες και αν επεκτείνει με σχέδιο και ένα νέο δόγμα την ακτίνα δράσης του στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποδώσει πάση θυσία η επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο και να επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα το συντομότερο δυνατόν.

Το Αιγαίο και η Ελλάδα καθίστανται για τις ΗΠΑ ως μείζονος σημασίας για μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσφυγικό πρόβλημα, τη μετανάστευση των φτωχών, την κλιματική μετανάστευση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, όπως επίσης και η προστασία των ενεργειακών οδών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υφίσταται ένας επιπλέον κίνδυνος για τη χώρα καθώς οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στους θεσμούς της ΕΕ, η νέα συνοριοφυλακή, η δράση του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσουν σε διεθνοποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου, με προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία.

Ένα ενδεχόμενο, που σύμφωνα με το δημοσίευμα το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να υποτιμήσει αλλά να δράσει τώρα.

Ένταση στο Αιγαίο επιδιώκουν οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, φορτισμένες είναι στο παρασκήνιο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ένα τμήμα των Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικών επιδιώκει θερμό επεισόδιο ώστε να οδηγήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει έντονη ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς για πρώτη φορά μετά την διπλωματία των «σεισμών», την περίοδο δηλαδή 1999 – 2000 είναι ορατό να κλείσουν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η αναβάθμιση της επιθετικότητας της Τουρκίας ότι πλέον 17 νησιά δεν αποτελούν γκρίζα ζώνη αλλά ανήκουν στην Τουρκία, προκαλεί πέραν της στρατιωτικής έντασης και διπλωματική υπερθέρμανση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ηχητικά μηνύματα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ από την Άγκυρα με τις φωνές των τούρκων λιμενικών ή από τα ραντάρ ότι στην περιοχή του Φαρμακονησίου είναι «τουρκικό έδαφος», έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, που επίσης φέρεται αποφασισμένη να κλιμακώσει με τη σειρά της τη στρατιωτική της αντίδραση.

Όπως αναφέρει επίσης η «Καθημερινή», η πρώτη συζήτηση για εγκατάλειψη της παθητικής άμυνας έγινε στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε εισήγηση για «κλείδωμα» των τουρκικών αεροσκαφών και πλοίων και λειτουργία της αεράμυνας, ενώ αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στα νησιά και η ναυτική στο Αιγαίο.

Δημοφιλή