Συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να φέρνει η Κομισιόν εν όψει Eurogroup και μοιάζει πολύ με νέο...μνημόνιο

Συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να φέρνει η Κομισιόν εν όψει Eurogroup και μοιάζει πολύ με νέο...μνημόνιο
Pile of 50⬠banknotes close up with the map of Greece in focus on the bottom banknote.
Pile of 50⬠banknotes close up with the map of Greece in focus on the bottom banknote.
Grigorios Moraitis via Getty Images

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια εν όψει του Εurogroup της Δευτέρας που όπως οι περισσότεροι σπεύδουν να προεξοφλήσουν δεν πρόκειται να «φέρει» τελική αλλά μάλλον μια συμφωνία επί της αρχής.

Ένα από τα τελευταία σενάρια λοιπόν είναι και αυτό του Bloomberg το οποίοι υποστηρίζει πως υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο συμβιβαστικής πρόταση της Κομισιόν προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο αν και κατά πολλούς ερμηνεύεται ως «τέταρτο μνημόνιο». Το βράδυ του Σαββάτου το πρακτορείο διέρρευσε προσχέδιο για το 2018, το οποίο προτίθεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης βάση της πρότασης της επιτροπής προβλέπεται η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος αφού φοβάται πω αυτός θα καθυστερήσει. Έτσι προχωρά σε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Νωρίτερα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών (με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος) και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του (με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ).

Επίσης σε άλλο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg αναφέρεται πως «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως.

Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».

Πηγές: Bloomberg, Καθημερινή

Δημοφιλή