Αυτοί οι κλασικοί πίνακες κρύβουν fashion icons

Αυτοί οι κλασικοί πίνακες κρύβουν fashion icons

Ξεχάστε την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης και το τελευταίο τεύχος της Vogue. Τις πιο όμορφες και απολαυστικές στιλιστικές εμπνεύσεις θα τις βρείτε στα αρχεία της ιστορίας της τέχνης, απαθανατισμένες με αριστοτεχνικές εφαρμογές του χρώματος. Ένας λογαριασμός στο Instagram με το όνομα Art Garments επικεντρώνεται στις πιο στομφώδεις στιγμές της ιστορίας της μόδας και τις μοιράζεται με τους ακολούθους του -οι οποίοι ξεπερνούν τους 32.000.

Πίσω από αυτό το διαδικτυακό ενδυματολογικό καταφύγιο βρίσκονται δύο ανώνυμοι Νεοϋρκέζοι. Μία ή δύο φορές μέσα στην ημέρα, το χρονολόγιο των ακολούθων τους εμπλουτίζεται με ένα ζωγραφικό έργο τέχνης στο οποίο και γίνεται ζουμ σε μια ιδιαίτερη λεπτομέρειά του: μια καρφίτσα, μια σούφρα φορέματος ή μια συγκεκριμένη υφή υφάσματος που επιδεικνύει την ανεξήγητη ικανότητα του χρώματος να παίρνει τη μορφή ενός υλικού που μπορεί να φορεθεί. Οι σημερινοί fashion bloggers δεν «πιάνουν μία» μπροστά στην ικανότητα που έχουν αυτές οι ιστορικές μορφές να φορούν τα πιο απαιτητικά κομμάτια σαν κανονικοί επαγγελματίες της μόδας.

«Μερικές φορές ασχολούμαι με ένα θέμα που βρίσκω ενδιαφέρον ή αναπάντεχο, όπως τα γάντια ή τα λουλούδια ή οι ρίγες», λέει ο ιθύνων νους του Art Garments στο AnOther. «Άλλες φορές είναι εντελώς οργανικό και οδηγείται καθαρά από την αισθητική και την περιέργεια του πώς αποδίδονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή πώς φοριέται ένα συγκεκριμένο ένδυμα. Εμπνέομαι από την ένταση του δράματος που προσδίδουν τα κολάρα, οι δαντελένιες τραχηλιές, οι σουφρωμένες μανσέτες. Γοητεύομαι σταθερά από την φωτογραφική ποιότητα των πινάκων της ολλανδικής Χρυσής Εποχής και τα βολάν και τους περίτεχνους γιακάδες της ροκοκό και μπαρόκ μόδας».

Το Art Garments χρησιμοποιεί με υπέροχο τρόπο τη ρευστότητα και την αμεσότητα του ίντερνετ για να αμφισβητήσει τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία φαντάζουν παγωμένα, απομονωμένα και, κυριολεκτικά, άθικτα. Όπως εξηγεί η δημιουργός του στο AnOther: «Τι ένστικτό μου κάθε φορά που βρίσκομαι σε ένα μουσείο, μου λέει να ακουμπήσω τη μύτη μου στον καμβά για να μελετήσω τις πινελιές ή το συνδυασμό των χρωμάτων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο εφέ, αλλά φυσικά, υπάρχουν φύλακες και σχοινιά και συναγερμοί».

Ένα μεγάλο μπράβο στο Art Garments λοιπόν, που καταφέρνει να θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μόδα και την τέχνη ενώ, ταυτόχρονα, κάνει την τέχνη προσβάσιμη και σχετική με τις δυνάμεις του διαδικτύου. Πατήστε το «Follow» τώρα.

Δημοφιλή