Επεισόδια σε Σύνταγμα και Εξάρχεια. Μολότοφ, πέτρες και χημικά.

Επεισόδια στο Σύνταγμα: Μολότοφ και πέτρες κατά των ΜΑΤ. Απαντούν με χημικά και κρότου λάμψης
eurokinissi

Εννέα προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στα Εξάρχεια.

Οι έξι προσαγωγές έγιναν από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου στις 10.30 το βράδυ, ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έβαλαν φωτιές σε δύο κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας.

Οι άλλοι τρεις προσήχθησαν νωρίτερα από την πλατεία Συντάγματος.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, παραμένουν στην πλατεία Εξαρχείων περίπου 50 άτομα, αλλά επικρατεί ηρεμία παντού.

Ανακοίνωση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με αφορμή τον τραυματισμό του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε., Σόφης Παπαδόγιαννη, από δακρυγόνο στο κεφάλι, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα.

Η κ. Παπαδόγιαννη μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, μαζί με το στέλεχος της ΛΑ.Ε., Βασίλη Μακρίδη και δύο ακόμα νεαρών μελών, που σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης τραυματίστηκαν επίσης από τα ΜΑΤ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, η κ. Παπαδόγιαννη, σε προφορική κατάθεση που έδωσε στο νοσοκομείο σε αστυνομικούς της Ασφάλειας που ερευνούν τις συνθήκες του τραυματισμού της, ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν στην διαδήλωση στο Σύνταγμα, ένοιωσε έναν δυνατό πόνο και κατόπιν πληροφορήθηκε ότι την χτύπησε δακρυγόνο.

Για το περιστατικό διατάχθηκε έρευνα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ενώ διενεργείται και προανάκριση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαμαρτυριών στην Πλατεία Συντάγματος, έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από την Ελληνική Αστυνομία.

Τραυματίστηκε ελαφρά μέλος πολιτικής κίνησης. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει».

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων για το περιστατικό κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα ότι:

«Τα ΜΑΤ, χτυπώντας αδιάκριτα στο ψαχνό και εξαπολύοντας δακρυγόνα και βομβίδες στο ειρηνικό πλήθος, χτύπησαν με δακρυγόνο στο κεφάλι την Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε, η οποία αιμόφυρτη οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ.

Χτύπησαν και τραυμάτισαν, επίσης, τον Βασίλη Μακρίδη, στέλεχος της ΛΑ.Ε, που νοσηλεύεται και αυτός στο ΚΑΤ.

Τραυμάτισαν, ακόμα, με εγκαύματα δυο νέους της ΛΑ.Ε και πολλούς/ες άλλους/ες πολίτες αγωνιστές/τριες.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της βίας, η οποία επαναφέρει σκοτεινές εποχές και ζητάμε την άμεση παραίτηση της και την άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Οι μέρες της κυβέρνησης των ΜΑΤ, της βίας και της μνημονιακής βαρβαρότητας είναι μετρημένες, όπως είναι λίγα τα ψωμιά και του μνημονιακού μπλοκ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας στη διαδήλωση

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη στάση της Αστυνομίας στο Σύνταγμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις σημερινές ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τη χρήση δακρυγόνων, η οποία οδήγησε και στον τραυματισμό διαδηλωτών, καθώς και στελεχών της ΛΑΕ. Αναμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για τα χημικά

Στο μεταξύ, να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση κάλεσε από την Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, καταγγέλλοντας πως έγινε χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών, που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια.

Δημοφιλή