Απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω Πανελλαδικών ζητούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω Πανελλαδικών ζητούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Sooc

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Δευτέρα 16 Μαΐου.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) θα προχωρήσουν σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Παρασκευής και σε τρίωρη στάση εργασίας με αφορμή την κατάργηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) για να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Το Συντονιστικό Όργανο Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί μάλιστα να γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, εκτιμά ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά θα γίνουν 5.500-7.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών στα δημοτικά σχολεία εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών, ενώ 800-1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.

Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μίλησε σήμερα, Τετάρτη, στον ANT1, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων» .

Αναφερόμενος στο ολοήμερο σχολείο, είπε: «Για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, για όλα τα παιδιά και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβαινε πριν». Υπογράμμισε, ότι μόλις 50.000 από τους 600.000 μαθητές πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Τόνισε πως «θα εμπλουτίσουν το δημόσιο σχολείο» μαθήματα, όπως ξένες γλώσσες και θεατρική αγωγή, ενώ υποστηρίζοντας την αλλαγή στο ωράριο, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές».

Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, επισήμανε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Για τα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από 7 το μίνιμουμ πάει στα 5». «Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια» υπογράμμισε.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρίνισε ότι «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», περιγράφοντας ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.

Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.

Αναφορικά με την αξιολόγηση και τη συμφωνία είπε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ευχαριστημένη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα και όχι μόνον εγώ». «Η δικαίωση έρχεται βήμα - βήμα» σημείωσε αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.

«Υπάρχουν μέτρα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και όχι τη μείωση των μισθών και των συντάξεων» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι «δεν θίγονται οι παρούσες συντάξεις», ενώ μίλησε και για ρήτρα ανάπτυξης που έχει θεσμοθετηθεί για τις συντάξεις.

«Είμαστε σε μια φάση ανάκαμψης και αυτό θα φανεί άμεσα στην οικονομία», εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «δε θα χρειαστεί η χρήση του "κόφτη"».

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέσα από ένα σχέδιο ανάπτυξης προσπαθεί να προχωρήσει» είπε, τονίζοντας ότι «προεκλογικά δεν κοροϊδέψαμε κανέναν».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» και αναφέρθηκε στα Panama Papers, ενώ για την αύξηση σε έμμεσους φόρους είπε «θα το δούμε», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

«Η ανάγκη λειτουργεί κάποιες φορές με στρεβλωτικό τρόπο και πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα γι'αυτό» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει από τα πιο ακριβά σούπερ μάρκετ της Ευρώπης».

Δημοφιλή