Σε ισχύ διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος

Σε ισχύ διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος
Sooc

Σε ισχύ είναι από το βράδυ της Πέμπτης πολλές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου.

Μεταξύ των πρώτων μέτρων του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ. Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή η διάταξη για την ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί ως το τέλος του έτους με μια προσαύξηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ημερησίας», οι αλλαγές στις συντάξεις έχουν ως εξής:

  • Εθνική σύνταξη: Όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης θα εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης.
  • Επικουρικές: Η μείωση τους με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει το 70%. Οι μειώσεις θα γίνουν μέσω του επαναϋπολογισμού με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%). Οι μειώσεις συνδυάζονται με αυξήσεις εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 και κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%) από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική θα υπολογιστούν με τις παλιές διατάξεις αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει αναπροσαρμογή.
  • Εφάπαξ: Περίπου 62.000 δικαιούχοι θα δουν μειώσεις 12-15% στο εφάπαξ.
  • ΕΚΑΣ: 120.000 συνταξιούχοι φέτος και 200.000 το 2017 χάνουν το επίδομα
  • Συντάξεις ΟΓΑ: Οι αγρότες θα έχουν μία μακρά μεταβατική περίοδο μέχρι και το 2030 κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα.
  • Μέρισμα: προβλέπεται μείωση κατά 33%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμη και 50%. Οι περικοπές υπολογίζονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
  • Πλαφόν: Ορίζονται νέα πλαφόν για την μια κύρια σύνταξη στα 2.000 μεικτά (1.820 καθαρά) και για το άθροισμα συντάξεων στα 3.000 (καθαρό ποσό).
  • Συντάξεις χηρείας: Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας στα 55 (όσοι είναι 52-55 θα την λαμβάνουν για τρία χρόνια και μετά δια βίου στα 67).
  • Απασχόληση συνταξιούχων: Μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι ξεκινήσουν στο εξής να εργάζονται.

Αυξήσεις εισφορών

Για τις αυξήσεις των εισφορών, δείτε αναλυτικά εδώ. Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (αγρότες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων) αυξάνονται αναδρομικά από την 1/7/2015 έως τις 31/12/2016 οι εισφορές στον κλάδο της σύνταξης κατά 42,8% (θα καταβάλλουν το 10% αντί του 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών) και για ασθένεια το 3,61% από φέτος. Για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες (περιλαμβανομένου του Δημοσίου) που έχουν ασφάλιση για επικουρική σύνταξη οι εισφορές αυξάνονται από 1/6/2016 μέχρι τις 31/5/2019 σε 3,5% + 3,5% (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη) ενώ από 1/6/2019 έως 31/5/2022 θα είναι 3,25% και 3,25% (άρθρο 97). Στο 7% ορίζεται και η εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Για τους παράλληλα ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση επιβάλλονται διπλές εισφορές αν απασχολούνται ως μισθωτοί και ταυτόχρονα έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα. Για τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισφορές θα αυξηθούν από την 1/1/2017 για όσους θα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ έως 1.800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία και τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλλουν σήμερα.

Πινακίδες- Τέλη κυκλοφορίας

Ειδικότερα για τα τέλη κυκλοφορίας αναφέρεται ότι «Εξαιρετικά, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2016, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού πριν την άρση ακινησίας, ως εξής: α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλο− γούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής ή μη επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.»

Δημοφιλή