Έρευνα - σοκ για Burgers στις ΗΠΑ: Βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινου DNA και ποντικιών

Έρευνα - σοκ για Burgers στις ΗΠΑ: Βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινου DNA και ποντικιών
CORRECTS SPELLING OF PHOTOGRAPHER'S LAST NAME TO D'ARABIAN FROM MELISSA D'ARABIEN - This Sunday, May 8, 2016 photo shows a grilled portobello burger in Coronado, Calif. For this veggie burger, the secret is in the sauce. Portobellos make for a tastier choice than frozen options. (AP Photo/Melissa D'arabian)
CORRECTS SPELLING OF PHOTOGRAPHER'S LAST NAME TO D'ARABIAN FROM MELISSA D'ARABIEN - This Sunday, May 8, 2016 photo shows a grilled portobello burger in Coronado, Calif. For this veggie burger, the secret is in the sauce. Portobellos make for a tastier choice than frozen options. (AP Photo/Melissa D'arabian)
ASSOCIATED PRESS

Όταν κάποιος καταναλωτής τρώει ένα burger σε αλυσίδα fast food, έχει εξοικειωθεί με την ιδέα ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα κάτω από την ντομάτα να δοκιμάσει κρέας αλόγου.

Αλλά την πιθανότητα το burger να έχει DNA ποντικιού και ανθρώπου είναι δύσκολο την καταπιείς.

Έρευνα της αμερικανικής εταιρείας δοκιμών τροφίμων Clear Labs η οποία ελέγχει τα τρόφιμα ανακάλυψε σε δείγμα 258 burgers, δύο περιπτώσεις κρέατος σε χορτοφαγικά burger, τρία με DNA ποντικιού και ένα με ανθρώπινο DNA.

"Η πιο πιθανή αιτία σχετικά με το ανθρώπινο DNA, είναι να προέρχεται από μαλλιά, δέρμα ή νύχι που κατά λάθος αναμείχθηκε με το προϊόν κατά την παρασκευή του" αναφέρει η έκθεση. "Αυτό που δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι κάποια ποσότητα από DNA ανθρώπινο και ποντικιού είναι αποδεκτές από τους κανόνες ασφαλείας".

Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπάρχουν «κενά» στην ασφάλεια των τροφίμων και τα ποιοτικά κριτήρια αλλά συνολικά η βιομηχανία κρέατος έχει ευεργετηθεί από τους αυστηροποίηση των κανόνων και την επιθετικότητα των ελέγχων.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Independent, εκτός από το δυσάρεστο DNA, ανησυχία προκαλεί και το εύρημα ότι το ένα τέταρτο των burgers που είναι για χορτοφάγους δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Συχνά μπερδεύονται τα κρέατα που χρησιμοποιούνται, σε burger από μοσχάρι βρέθηκε κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Το 4,3% των burger που ελέγχθηκαν περιλάμβαναν παθογόνο DNA που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση μέχρι και μόλυνση από e-coli.

Επίσης σε 12 από τα burger βρέθηκε ότι περιλάμβαναν τουλάχιστον 100 θερμίδες περισσότερες από τις αναγραφόμενες.

Δημοφιλή