NY Times: Επιστήμονες σκέφτονται το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθετικού ανθρώπινου γονιδιώματος

NY Times: Επιστήμονες σκέφτονται το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθετικού ανθρώπινου γονιδιώματος
Στιγμιότυπο από το κινηματογραφικό «Blade Runner»
Στιγμιότυπο από το κινηματογραφικό «Blade Runner»
Warner Bros. via Getty Images

Μπορεί να θυμίζει τους Replicants του «Blade Runner» (ανθρώπινα πλάσματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες, εργάτες κ.α. - πρακτικά σκλάβοι), ωστόσο ίσως σε μερικά χρόνια να μην αποτελεί επιστημονική φαντασία, αλλά επιστημονική πραγματικότητα: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συνθετικού ανθρώπινου γονιδιώματος- δηλαδή να χρησιμοποιήσουν χημικές ουσίες για να παράξουν DNA όπως αυτό που περιέχεται στα ανθρώπινα χρωμοσώματα.

Αυτό σημαίνει πως, μέσω της χρήσης εξελιγμένων βιοτεχνολογικών μεθόδων, όπως η κλωνοποίηση, ενδεχομένως να καταστεί δυνατή η χρήση συνθετικού γονιδιώματος για τη δημιουργία ανθρωπίνων πλασμάτων χωρίς να απαιτούνται βιολογικοί γονείς.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥ Times, το εγχείρημα είναι ακόμη σε στάδιο ιδέας/ θεωρητικών συζητήσεων, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συζητήσεων πάνω στη βελτίωση των επιδόσεων στη σύνθεση DNA, ωστόσο συζητήθηκε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Στους 150 παρευρισκομένους συστήθηκε να μην έρθουν σε επαφή με τα ΜΜΕ ή να κάνουν posts στο Twitter κατά τη συνάντηση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά επιστημονικά οφέλη και θα ήταν στην ουσία συνέχιση του Human Genome Project, που είχε στόχο την αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας των τριών δισεκατομμυρίων χημικών «γραμμάτων» στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, το project αυτό δεν θα είχε να κάνει με την «ανάγνωση», αλλά με τη «γραφή» του ανθρώπινου γονιδιώματος- η σύνθεση αυτών των τριών δισ. στοιχείων μέσω χημικών ουσιών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα ηθικής φύσης ζητήματα που θα προέκυπταν από κάτι τέτοιο είναι άπειρα: Θα μπορούσαν επιστήμονες να δημιουργήσουν ανθρώπους με συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά- πιθανώς ανθρώπους που έχουν δημιουργηθεί για να γίνουν στρατιώτες;

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Τσερτς, καθηγητή γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και οργανωτή του (προτεινόμενου) νέου εγχειρήματος, υπήρξε παρανόηση, καθώς το project δεν θα είχε στόχο τη δημιουργία ανθρώπων, απλώς κυττάρων, και δεν θα περιοριζόταν στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Στόχος, όπως επεσήμανε, θα ήταν η βελτίωση των δυνατοτήτων σύνθεσης DNA γενικά, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ζώα, φυτά και μικρόβια. «Δημιουργούν μια εικόνα η οποία δεν νομίζω πως αντιπροσωπεύει το project» είπε σχετικά σε συνέντευξη, διευκρινίζοντας ότι το αίτημα περί «διακριτικότητας» είχε να κάνει με την υποβολή του σχετικού paper σε επιστημονικό περιοδικό (δεν επιτρέπεται να συζητηθεί η ιδέα δημόσια πριν τη δημοσίευση). Παράλληλα, τόνισε ότι οι ηθικές διαστάσεις του ζητήματος αποτέλεσαν αντικείμενα εκτενούς συζήτησης.

Το αρχικό όνομα του project ήταν «HGP2: The Human Genome Synthesis Project», με βασικό στόχο τη σύνθεση ενός πλήρους ανθρώπινου γονιδιώματος σε μια κυτταρική γραμμή εντός περιόδου δέκα ετών. Ωστόσο, όταν έλαβε χώρα η συνάντηση, το όνομα είχε αλλάξει σε «HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells». Το εγχείρημα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα χρηματοδότηση, αν και έχει υπάρξει ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες και ιδρύματα, ενώ θα υπάρξει αίτημα και προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Δημοφιλή