Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός: Πότε και πώς θα εφαρμόζεται - Τι θα κόβεται

Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός: Πότε και πώς θα εφαρμόζεται - Τι θα κόβεται
Euro or not Euro?
Euro or not Euro?
tittos via Getty Images

Την Κυριακή θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που καταρτίσθηκε στην άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης. Στις Επιτροπές της Βουλής θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή και στην Ολομέλεια το Σάββατο (από τις 10 το πρωί ως αργά το βράδυ) και την Κυριακή (έως τις 6 το απόγευμα).

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και τον «κόφτη» που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει οριστικοποιηθεί, αλλά και ρύθμιση για το πόθεν έσχες. Μεταξύ άλλων πρόεδρος της Επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ θα φύγουν από την Επιτροπή τα πόθεν έσχες των μη πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόματος μηχανισμός θα εφαρμόζεται μόνο αν δεν επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει «ελεύθερο» πολιτικό χρόνο έως τον Απρίλιο του 2017, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα της Eurostat, για να πιάσει το ούτως ή άλλως χαμηλό πλεόνασμα του 0,5% για το 2016 (το 2015 είχε 0,7%).

Αν η κυβέρνηση δεν πιάσει τους (χαμηλούς) στόχους θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά περικοπή κωδικών δαπανών, τους οποίους θα επιλέγει η κυβέρνηση. Αλλά αν δεν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός, ο οποίος θα κόβει από όλους τους κωδικούς (δηλαδή και μισθούς, συντάξεις), εκτός από κάποιους κωδικούς για θέματα πρόνοιας κλπ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα βγει τον Οκτώβριο, θα υπάρχει συνεννόηση με τους Θεσμούς, ώστε να αλλάξει αυτό το μείγμα, λένε κυβερνητικές πηγές. Σημαντικό είναι ότι για τον υπολογισμό του πλεονάσματος θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ότι δίνει η Eurostat, και όχι άλλοι θεσμοί όπως το ΔΝΤ που χρησιμοποιεί τις δικές του μετρήσεις για να ζητά περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Tο πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εργασιών του ΤΑΡ, την Παρασκευή θα είναι στη Ρώμη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (μαζί με Ρέντσι, Ολάντ, Γκάμπριελ, Κόστα), ενώ το βράδυ της Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει ενταχθεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συναντήσεις και ενημερώσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο οι συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σε πρώιμο στάδιο.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ «ΚΟΒΕΤΑΙ»;

Πώς θα λειτουργεί: Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

  • Α) Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, δεν θα λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο.
  • Β) Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί, θα εκδίδεται από την κυβέρνηση Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα για κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). άρα η επιλογή μείωσης των δαπανών είναι στην κυβέρνηση.

Η εφαρμογή του μηχανισμού θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κέρδος τους είναι πως με τον μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, καθώς:

-τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016. Ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, το οποίο εκτιμούν ότι θα υπερκαλύψουν πολύ εύκολα, καθώς πρακτικά έχει κλειδώσει από φέτος.

-τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017. Ο στόχος είναι 1,5%. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα το καλύψουν εύκολα καθώς η πρόβλεψη είναι για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.

-τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Δημοφιλή