Γιατί το «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είναι βγαλμένο από τη ζωή

Γιατί το «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είναι βγαλμένο από τη ζωή
Woman sitting with her friends in a restaurant and looking into her wallet
Eric Audras via Getty Images
Woman sitting with her friends in a restaurant and looking into her wallet

Σκηνή πρώτη: Στην έξοδο

Βρίσκεσαι έξω μαζί με φίλους και ετοιμάζεστε να περάσετε την καλύτερη βραδιά της ζωής σου. Η μουσική είναι υπέροχη, το κέφι έχει φτάσει στα ύψη και η παρέα σας που έχει να μαζευτεί καιρό, βρίσκεται και πάλι μαζί. «Παιδιά, πάω σπίτι, δεν έχω λεφτά πάνω μου», λέει ο ένας από τους φίλους και τον κοιτάζετε όλοι σαστισμένοι. «Δεν πειράζει, σου δανείζω εγώ», πετάγεσαι εσύ. Η βραδιά συνεχίζεται και περνάτε υπέροχα. Το μόνο κακό είναι ότι τα δανεικά με τον καιρό ξεχνιούνται και εσύ έχεις πλέον 20 ευρώ (ή και παραπάνω) λιγότερα στον λογαριασμό σου.

Σκηνή δεύτερη: Πάσης φύσεως δικαιολογίες

«Δεν έχει ATM κοντά» ή «δεν έχω μαζί μου την κάρτα μου». Φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά κάποιοι φίλοι, οι οποίοι επαναπαύονται στο γεγονός ότι θα βρίσκεσαι εσύ πάντα κοντά να τους δανείσεις χρήματα, τα οποία μπορεί να μην βρουν ποτέ τον δρόμο του γυρισμού.

Σκηνή τρίτη: Αγορά εισιτηρίων

«Λοιπόν, θα κλείσεις εσύ όλα τα εισιτήρια για το πλοίο για να καθόμαστε όλοι μαζί;». Δεν έχεις κανένα πρόβλημα να τα κλείσεις όλα εσύ και σίγουρα θέλεις να καθίσετε όλοι μαζί στο πλοίο. Άλλωστε, το ταξίδι και ο ενθουσιασμός μέσα στο πλοίο είναι η τέλεια αρχή των διακοπών σας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε τόσα χρήματα μέσα στον λογαριασμό σας για να διαθέσετε.

Σκηνή τέταρτη: Στο ταξί

Ποιες οι πιθανότητες να έχετε όλοι ψιλά πάνω σας για να χωρίσετε ισάξια τον λογαριασμό; Πάντα σε κάποιον πέφτει ο κλήρος για να τα πληρώσει.

Σκηνή πέμπτη: Ξεπέρασαν το όριο

«Έχω ξεπεράσει το όριο της εβδομαδιαίας ανάληψης. Έχεις να μου δώσεις μέχρι να μπορέσω να σηκώσω;». Με τα capital controls και με το συγκεκριμένο όριο ρευστού που μπορεί να κάνει κάποιος ανάληψη κάθε μήνα, δεν είναι και δύσκολο να βρεθείς χωρίς χρήματα στο πορτοφόλι. Σίγουρα, η χρεωστική κάρτα μπορεί να σας σώσει, αλλά στο νησί το καλοκαίρι δεν δέχονται όλα τα μπαρ ή τα καφέ κάρτες.

Σας θυμίζουν κάτι οι παραπάνω σκηνές; Είναι η τρανή απόδειξη ότι η φράση «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είναι βγαλμένη από τη ζωή. Φυσικά και πάντα πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στους φίλους μας όταν το έχουν ανάγκη και να τους στηρίζουμε (ακόμα και οικονομικά), αλλά αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εναντίον μας και να καταλήγουμε να είμαστε εμείς ζημιωμένοι.

Πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση;

Δεν χρειάζεται να γίνεται αγενείς ή να θυμώσετε. Άλλωστε μπορεί και οι ίδιοι να το έχουν ξεχάσει και να μην το κάνουν από δόλο ή να μην έχουν χρόνο να πάνε στην τράπεζα ή στο ATM για να σηκώσουν λεφτά.

Δώστε λίγο χρόνο

Μην αρχίσετε να εκνευρίζεστε επειδή έχει περάσει μισή ώρα και ακόμα δεν σας έχει δώσει πίσω τα χρήματα που του δανείσατε. Μπορεί να το έχει ξεχάσει ή να μην έχει εκείνη τη στιγμή στο λογαριασμό του χρήματα για να σας δώσει. Αφήστε ένα μικρό περιθώριο χρόνου πριν θυμώσετε μαζί του.

Δώστε του εσείς τη λύση

Ευτυχώς, η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και πλέον, δεν χρειάζεται καμία επίσκεψη σε τράπεζα ή ουρές για να πληρώσεις τα χρέη σου. Ενημερώστε τους φίλους σας ότι πλέον η εφαρμογή της Eurobank για το κινητό τηλέφωνο έχει την καινοτόμο υπηρεσία «Pay a Friend», που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα σε οποιονδήποτε στην Ελλάδα μέσω email ή αριθμού κινητού ή ακόμα κι αν είναι φίλοι στο Facebook. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας και να σβήσετε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που απλά σας βοηθά να παρακολουθείτε τα έξοδά σας.

Πείτε το ευθέως

Εάν περνάει καιρός και δεν βλέπετε κάποια αλλαγή στον τραπεζικό σας λογαριασμό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το πείτε στον φίλο σας ευθέως, κάποια στιγμή που θα βρίσκεστε οι δυο σας. Χωρίς ντροπή και χωρίς να τον φέρετε σε δύσκολη θέση, μπορείτε να πείτε πολύ απλά: «Μήπως μπορείς να μου επιστρέψεις τα λεφτά που σου δάνεισα;». Εάν σας αρχίσει τις δικαιολογίες, προτρέψτε τον βγάλει το κινητό του και να σας μεταφέρει τα χρήματα απευθείας μέσα από την εφαρμογή της Eurobank.

Μήπως το κάνετε κι εσείς;

Είστε έτοιμοι να κατηγορήσετε τους φίλους σας επειδή δεν σας επιστρέφουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί, αλλά μήπως είστε κι εσείς ένοχοι για κάτι ανάλογο; Σκεφτείτε τις φορές που ζητήσατε από τους φίλους σας χρήματα και δεν τα επιστρέψατε ποτέ πίσω. Αν έχετε ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς, πάρτε το κινητό στο χέρι και φροντίστε να τους τακτοποιήσετε μέσα από την υπηρεσία «Pay a Friend» (paf).

Δικαιολογίες τέλος φίλοι μου!