Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μέχρι και τα τέλη Ιουλίου

Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μέχρι και τα τέλη Ιουλίου
France, Paris, policemen
France, Paris, policemen
Jean-Marc Romain via Getty Images

Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, την τρίτη παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Euro 2016 και του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Με 46 ψήφους υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές, οι βουλευτές ενέκριναν την παράταση κατά δύο μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το Κοινοβούλιο είχε ήδη παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τρεις μήνες τον Νοέμβριο και για άλλους τρεις μήνες τον Φεβρουάριο.

«Η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε αυξημένο επίπεδο και η Γαλλία αποτελεί όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στόχο», δικαιολόγησε την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, κατά την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Στη συνέχεια οι βουλευτές αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα, το οποίο θα πάρει τη σκυτάλη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέποντας νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία πριν από δύο εβδομάδες, η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη σε έντονο πολιτικό κλίμα με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά.

Η δεξιά ψήφισε υπέρ της παράτασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, εκφράζοντας ωστόσο λύπη για μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εκπτώσεις", καθώς τερματίζονται οι διοικητικές έρευνες και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται για δύο μήνες, αντί για έξι που ζητούσε η δεξιά.

0ι διοικητικές έρευνες, που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως, «δεν παρουσιάζουν το ίδιο επιχειρησιακό ενδιαφέρον» πλέον, σύμφωνα με τον Καζνέβ.

Βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς και των Οικολόγων ψήφισαν κατά "της εξοικείωσης με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Η νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γίνεται σε ένα τεταμένο κοινωνικό πλαίσιο στη Γαλλία, με κινητοποιήσεις στους δρόμους εδώ και δύο μήνες, που έχουν σημαδευτεί από βία, κατά ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Εξάλλου, οι γαλλικές αρχές αναμένουν σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες για το Euro 2016, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, αλλά και για τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Έχουν αυξήσει τις ασκήσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων στη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro που θα διεξαχθούν σε πολλές μεγάλες πόλεις στις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας, όπως το Μπορντό, η Λίλλη ή η Μασσαλία, αλλά και στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή