Πώς το κράτος επιβάλλει μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα με το νέο ασφαλιστικό και τη φορολογία εισόδηματος

Πώς το κράτος επιβάλλει μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα με το νέο ασφαλιστικό και τη φορολογία εισόδηματος
A woman chooses pomegranates at the fruit stand of a super market in Nicosia on October 20, 2012. European Commission President Jose Manuel Barroso urged Cyprus last week to swiftly reach an agreement on the terms of a bailout deal with the international lenders to save the island's Greece-exposed economy. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)
A woman chooses pomegranates at the fruit stand of a super market in Nicosia on October 20, 2012. European Commission President Jose Manuel Barroso urged Cyprus last week to swiftly reach an agreement on the terms of a bailout deal with the international lenders to save the island's Greece-exposed economy. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)
BEHROUZ MEHRI via Getty Images

Και όμως το κράτος επιβάλει μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα χωρίς να περάσει κανένα νόμο που να αποφασίζει άμεσες περικοπές. Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η φοροεπδρομή η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο μήνα, μαζί με το νέο Ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος , θα στερήσει από το οικογενειακό ταμείο εκατομμυρίων φορολογούμενων ακόμα και έως ενάμιση μισθό το χρόνο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αναδρομικά.

Οι αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, στις ασφαλιστικές εισφορές και τους έμμεσους φόρους, θα επιφέρουν (για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια) τεράστιες απώλειες στο οικογενειακό εισόδημα.

Από την 1η Ιουνίου εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις που θα δουν στην πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Σε αυτές τις αυξήσεις θα προστεθούν και οι αυξήσεις των φόρων και τελών από την 1η Ιουνίου 2016 στην μπύρα και τη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον καφέ, τα τσιγάρα, τον καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη σταθερή τηλεφωνία και βέβαια στα καύσιμα, που η αρχή θα γίνει από τις 15 Οκτωβρίου 2016 στο πετρέλαιο θέρμανσης και θα ακολουθήσουν από 1η Ιανουαρίου 2017 οι ανατιμήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο.

Μάλιστα, οι ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων πέρα από την αύξηση της τιμής στα πρατήρια, θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θα μετακυληστεί στους καταναλωτές.

Τα βάρη του φορολογικού-ασφαλιστικού

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο αυξημένος φόρος εισοδήματος που θα κλιθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μετά την αλλαγή των συντελεστών, ενώ ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες από τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι αυξημένες Ασφαλιστικές εισφορές που έφερε το νέο νομοσχέδιο.

Ενδεικτικό για τις τεράστιες απώλειες που θα έχουν στο εισόδημα τους είναι το παράδειγμα Ελεύθερου Επαγγελματία με τετραμελή οικογένεια και ετήσιο εισόδημα 15.000,. Ο λογαριασμός στο τέλος του χρόνου θα του βγάλει ότι από τις τελευταίες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές έχασε 1.700 ευρώ από το ετήσιο εισόδημα του, δηλαδή σχεδόν ενάμιση μισθό το χρόνο.

Και αυτό γιατί μόνο η πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση για τα έξοδα σούπερ μάρκετ, βενζίνης, εστίασης, τηλεφώνου, θέρμανσης και τσιγάρων θα φτάσει τα 380 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό των 3.000 ευρώ το χρόνο για το σούπερ μάρκετ θα πρέπει να υπολογίσει και την επιβάρυνση των 24 ευρώ που θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ. Επιπλέον 90 ευρώ στα 1.920 ευρώ που δίνει ετησίως, θα είναι η επιβάρυνση από το ΦΠΑ και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, ενώ κατά 66 ευρώ θα αυξηθούν τα έξοδα του για πετρέλαιο θέρμανσης φτάνοντας τη συνολική ετήσια επιβάρυνση στα 816 ευρώ.

Επιπλέον ένα λογαριασμό το χρόνο θα του στοιχήσουν οι αυξήσεις στη σταθερή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς ο ετήσιος λογαριασμός θα αυξηθεί από τα 360 ευρώ στα 392 ευρώ.

Τα 133 ευρώ θα φτάσει η επιβάρυνση από τις αυξήσεις στα τσιγάρα, εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος στα 1.133 ευρώ, ενώ 15 ευρώ παραπάνω θα του κοστίζουν καφέδες, τυρόπιτες και οι περιορισμένες έξοδοι σε εστιατόρια και ταβέρνες , καθώς ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 1.800 ευρώ το χρόνο, από την 1η Ιουνίου μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα πληρώνει 1.815 ευρώ. Υψηλότερα κατά 8 ευρώ θα είναι από τον Ιούνιο και τα έξοδα του για μεταφορές με ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς αν μέχρι σήμερα πλήρωνε 1.000 ευρώ το χρόνο στο εξής θα πληρώνει 1.008, ενώ ίδια θα είναι η επιβάρυνση και για τη ΔΕΗ.

Ασήκωτη θα είναι η επιβάρυνση και από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές καθώς μέχρι σήμερα πλήρωνε 2.942 ευρώ το χρόνο και με το νέο σύστημα θα πληρώσει έως και 4.204 ευρώ, δηλαδή η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει και έως και τα 1.262 ευρώ επιπλέον. Αυξημένος κατά 61 ευρώ θα είναι ο φόρος εισοδήματος και η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης, καθώς για το 2015 πλήρωσε στην εφορία 1.305ευρώ ενώ για το εισόδημα του 2016 θα πληρώσει 1.366 ευρώ Έτσι η ετήσια συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές θα φτάσει τα 1.700 ευρώ, μειώνοντας κατά περίπου 11% το ετήσιο εισόδημα του.

Δημοφιλή