Λονδίνο - Σίδνεϊ σε δύο ώρες το 2018

Λονδίνο - Σίδνεϊ σε δύο ώρες το 2018

Μια ομάδα αυστραλών και αμερικανών στρατιωτικών επιστημόνων κατασκευάζει ένα αεροπλάνο που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τους ταξιδιώτες από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ σε μόλις δύο ώρες.

Ο λόγος για τους τεχνικούς του προγράμματος HIFiRE, που αφορά δοκιμές και έρευνα σχετικά με τις υπερηχητικές πτήσεις διεθνώς.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, κατασκεύασαν ένα αεροσκάφος που, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μπορεί να πετάξει με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, Alex Zelinsky πρόκειται το δίχως άλλο για «επαναστατική τεχνολογία», που σίγουρα θα οδηγήσει σε ραγδαία εξέλιξη των αερομεταφορών.

Η τελευταία δοκιμή στο μεγαλύτερο πεδίο δοκιμών, στην έρημο Goumera της Αυστραλίας, κατέγραψε πύραυλο που έφτασε τον στόχο των 7,4 Μαχ (5.760 μίλια την ώρα) και τα 279 χιλιόμετρα σε ύψος.

«Θα θέλαμε να ταξιδεύουμε με ταχύτητα 7,5 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου», αναφέρει ο Michael Smart, ειδικός σε υπερηχητικά αεροσκάφη από το Πανεπιστήμιο του Queensland . «Είναι ένας ταχύτατος τρόπος μετακίνησης αλλά και μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική για να θέτουμε τους δορυφόρους σε τροχιά, αντί να χρησιμοποιούμε πυραύλους, όπως γίνεται ως σήμερα».

Η ομάδα σχεδιάζει να κάνει δέκα δοκιμές. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για το 2017, ενώ η πρώτη έγινε το 2009. Μαζί με τους στρατιωτικούς, στο πρόγραμμα εργάζονται η εταιρεία Boeing και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR).

Διευκρινίσεις για τα υπερηχητικά ταξίδια

Τι είναι τα υπερηχητικά ταξίδια;

Είναι ταξίδια που γίνονται με ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου. Ισοδυναμεί με 6.200 χλμ / ώρα στο επίπεδο της θάλασσας.

Γιατί είναι δύσκολο να επιτευχθούν;

Στα υπερηχητικά ταξίδια οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές, που λίγα υλικά μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες.

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε τέτοιου τύπου πτήσεις;

Οι περισσότερες υπερηχητικές δοκιμές γίνονται χωρίς πιλότους και μόνο σε πειραματικό επίπεδο. Επίσης είναι, κατά κύριο λόγο, ολιγόλεπτες. Όμως το αεροσκάφος X-15, που λειτουργεί για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχει κατοχυρώσει επίσημα το παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη ταχύτητα που έχει σημειώσει επανδρωμένο αεροσκάφος: 4.520 μίλια την ώρα ή, αλλιώς, 6,72 φορές πιο γρήγορο από τον ήχο.

Πότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγεγραμμένη υπερηχητική πτήση;

Ο πύραυλος V-2, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Ναζιστική Γερμανία, έφτανε σε μέγιστη ταχύτητα τα 5.150 μίλια ανά ώρα.

Δημοφιλή