Ο εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος Στέλλα στην Κυψέλη μετατρέπεται για μια εβδομάδα σε ζωντανό χώρο τέχνης

Ο εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος Στέλλα στην Κυψέλη μετατρέπεται για μια εβδομάδα σε ζωντανό χώρο τέχνης

Το Community Project είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ο ΝΕΟΝ το 2013, με σκοπό την υλοποίηση δύο προγραμμάτων ετησίως. Ο σκοπός τους είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών. Τα Community Projects αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί με τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Radio Athènes οργανώνει μία εβδομάδα εκδηλώσεων στον εγκαταλελειμμένο υπαίθριο δημοτικό κινηματογράφο Στέλλαεπαναφέροντας την αρχική του χρήση με καθημερινές προβολές και προσκαλώντας καλλιτέχνες, μουσικούς, επιμελητές και τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν την καλλιτεχνική εγκατάσταση The Ring τόσο σαν αμφιθέατρο (ανοικτό στό ακροατήριο) όσο και σαν «κυκλική σκηνή».

Οι προβολές περιλαμβάνουν το Perfect Lives (1984), μια ριζοσπαστική όπερα για την τηλεόραση σε 7 επεισόδια του Αμερικανού συνθέτη και συγγραφέα Robert Ashley, το Employment Contract (1992), μια ταινία μικρού μήκους του επιμελητή της Documenta 14, Pierre Bal-Blanc και το GreenScreenRefrigeratorAction (2010) μια ταινία του καλλιτέχνη Mark Leckey επιλεγμένη απο τους Dexter Sinister (το ντουέτο των Stuart Bailey και David Reinfurt) που θα μιλήσουν για το The Ring, και άλλα κυκλικά θέματα.

Κάθε βραδιά θα κλείνει με μια ζωντανή παράσταση, φέρνοντας στην Κυψέλη σύγχρονους μουσικούς που διευρευνούν την ιδέα του αυτοσχεδιασμού, της εφήμερης και υλικής ποιότητας του ήχου, όπως και την σωματικότητα της ζωντανής μουσικής.

Το Στέλλα θα είναι ανοικτό για τα νεότερα μέλη της κοινότητας για μουσικά εργαστήρια με το Υ2, και κηπουρική με τον γεωπόνο και συγγραφέα Ταξιάρχη Ανδριτσόπουλο.

Μέσα απο αυτό το Community Project, ο NEON προσδοκεί να δημιουργήσει στο Στέλλα μια όαση και πηγή έμπνευσης για την τοπική κοινότητα και πως θα ξεκινήσει μια διαδικασία επαναλειτουργίας του θερινού αυτού κινηματογράφου.

INFO

30/05/2016 - 05/06/2016

Δημοτικός Κινηματογράφος ΣΤΕΛΛΑ

Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 03.06 | ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου @ 20.30 – 21.00

Robert Ashley, Perfect Lives I, 1984, THE PARK (Privacy Rules)

Τρίτη 31 Μαΐου @ 20.30 – 21.30

Robert Ashley, Perfect Lives II, 1984, THE SUPERMARKET (Famous People)

Robert Ashley, Perfect Lives III, 1984, THE BANK (Victimless Crime)

Τετάρτη 1 Ιουνίου @ 20.30 – 21.00

Robert Ashley, Perfect Lives IV, 1984, THE BAR (Differences)

Τετάρτη 1 Ιουνίου @ 21.40 – 22.00

Marck Leckey, Greenscreenrefrigeratoraction (2010)

Πέμπτη 2 Ιουνίου @ 20.30 – 21.45

Robert Ashley, Perfect Lives V, 1984, THE LIVING ROOM (The Solutions)

Robert Ashley, Perfect Lives VI, 1984, THE CHURCH (After the Fact)

Robert Ashley, Perfect Lives VII, 1984, THE BACKYARD (T’ Be Continued)

ΟΜΙΛΙΕΣ

30.05 @ 21.00-22.00 | Pierre Bal-Blanc

O επιμελητής Pierre Bal-Blanc θα συζητήσει την μικρού μήκους ταινία του, Σύμβαση εργασίας, 1992 (για τον Felix Gonzales – Torres), και την επιμελητική του δουλειά όπως η διεθνής περιοδεύουσα έκθεση του, La Monnaie Vivante / Το Ζωντανό Νόμισμα όπου διερευνά ιστορικές αναλύσεις του σώματος και επιτελεστικές στρατηγικές στις εικαστικές τέχνες.

01.06 @ 21.00 – 21.40 | Dexter Sinister

Oι Dexter Sinister, το δίδυμο των Stuart Bailey και David Reinfurt, που δουλεύει στον χώρο των εκδόσεων, του γραφικού design και της τέχνης, με βάση τη Νέα Υόρκη και το Λίβερπουλ, θα μοιραστεί με το κοινό Εναρκτήριες Σκέψεις, την ιστορία, πρωτότυπη μορφή, και τις εκφάνσεις της καλλιτεχνικής εγκατάστασης The Ring.

LIVE MUSIC PERFORMANCES

Δευτέρα 30 Μαΐου @ 22.00 – 23.00

The Hydra

Τρίτη 31 Μαΐου @ 21.30 – 22.30

The Singing Head | All Day Dance And Play

Τετάρτη 1 Ιουνίου @ 22.00 – 22.40

Paolo Thorsen Nagel

Πέμπτη 2 Ιουνίου @ 22.00 – 23.00

Μιχάλης Μοσχούτης & Ιλάν Μανουάχ

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

30.05 – 02.06 @ 18.30 – 19.30

Το εργαστήριο κηπουρικής για παιδιά, υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου και συγγραφέα Ταξιάρχη Ανδριτσόπουλου, είναι μία εισαγωγή στους τρόπους φροντίδας των φυτών, μαθαίνοντάς τους να επιλέγουν, να φυτεύουν και να ποτίζουν τους σπόρους.

Y2 ΜΟΥΣΙΚΟ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

04.06 – 05.06 @ 11.00 – 14.30

Ένα εργαστήριο που θα εμπνεύσει τα παιδιά να δημιουργήσουν έργα βάζοντας το προσωπικό τους στίγμα στη περιοχή που ζουν. Το “Στέλλα” θα χρησιμοποιηθεί ως εργαστηριακός χώρος, μια δημιουργική κυψέλη. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το έργο καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης όπως η Jenny Holzer, η Fiona Banner, ο Glenn Ligon και θα γράψουν τα κείμενά τους αξιοποιώντας το υλικό από τη διαδρομή που ακολουθήσαμε. Θα γνωρίσουν έννοιες του σχεδίου και της ζωγραφικής όπως η σύνθεση, ο τόνος και οι διαφορετικές γραφές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και θα δημιουργήσουν τα έργα τους. Παράλληλα θα βοηθούν στην επεξεργασία των ηχογραφήσεών τους και θα ηχογραφούν εκ νέου τα δικά τους κείμενα.

Στο τέλος του εργαστηρίου στον χώρο του κινηματογράφου θα εκθέσουμε τα έργα των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα θα ακούγονται οι επεξεργασμένες ηχογραφήσεις τους. Ο χώρος του κινηματογράφου θα λειτουργεί ως πομπός της φωνής τους και του τρόπου που αντιλαμβάνονται την περιοχή και την καθημερινότητά τους.

Η ομάδα Υ2 αποτελείται από την εικαστικό Μαρία Καχραμάνογλου και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη.

Για περισσότερες πληροφορίες:neon.org.gr

Δημοφιλή