Welt: Η αλήθεια για το ελληνικό χρέος. Οι αγορές προεξοφλούν τη μείωσή του

Welt: Η αλήθεια για το ελληνικό χρέος. Οι αγορές προεξοφλούν τη μείωσή του
A Greek flag waves as tourists enjoy the view atop of the ancient Acropolis hill in Athens, on Monday, May 9, 2016. European finance ministers are trying to break a deadlock over whether to provide Greece with the next batch of bailout loans, which it needs to avoid bankruptcy this year, and forgive some of its debts. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
A Greek flag waves as tourists enjoy the view atop of the ancient Acropolis hill in Athens, on Monday, May 9, 2016. European finance ministers are trying to break a deadlock over whether to provide Greece with the next batch of bailout loans, which it needs to avoid bankruptcy this year, and forgive some of its debts. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
ASSOCIATED PRESS

Οι αγορές φαίνονται να προεξοφλούν ήδη τη μείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «συχνά οι χρηματαγορές αποκαλύπτουν δυσάρεστες αλήθειες. Όταν οι πρωταγωνιστές των χρηματιστηρίων ποντάρουν αληθινά χρήματα, τότε συχνά προεξοφλούν εκρηκτικές οικονομικές εξελίξεις», υπογραμμίζει η Welt, παραπέμποντας στα παραδείγματα της χρεοκοπίας της Ουκρανίας, της πτώσης της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία και της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία. «Οι αγορές είχαν σημάνει αρκετά νωρίτερα συναγερμό, πριν καν ξυπνήσει η πολιτική».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η τελευταία αλήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πικρή για τη Γερμανία και τους φορολογούμενούς της. Ένα ενδιαφέρον διάγραμμα για την Ελλάδα δείχνει ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί πιθανότατα το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό (το διάγραμμα) απεικονίζεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας που το τελευταίο διάστημα υποχώρησε αισθητά κάτω από το 50% (σσ. οι πιθανότητες υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS).

Οι πρωταγωνιστές των αγορών υπολογίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μόλις στο 47%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 (σσ. όταν είχε εκτιναχθεί πάνω από το 90%).

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος της Welt, η τάση αυτή επιτρέπει μια κυρίως ερμηνεία: «Οι πρωταγωνιστές των αγορών αναμένουν ότι οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης, θα απαλλάξουν τη χώρα από μέρος του χρέους της. Αυτό θα καθιστούσε τη χώρα οικονομικά πιο σταθερή ενώ θα περιόριζε τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές. Ήδη κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια απομείωση χρέους που δεν θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με την Welt οι πρωταγωνιστές των αγορών εκτιμούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπλοφάρει με τις αξιώσεις του, όταν δηλαδή εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας από την αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Κυρίως η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ και γι΄ αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να κινηθεί στο θέμα του χρέους. Ο χρόνος πιέζει. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Ιαπωνία η συνάντηση των ηγετών του G7. Και τότε κανείς δεν θέλει στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, ποντάροντας σε μια λύση που θα μπορούσε να είναι ακριβή για τους Γερμανούς φορολογούμενους».

Σημειώνεται πως μετά το Eurogroup της Τρίτης ανακοινώθηκε πλέγμα μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως ανέφεραν οι Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί θα ενεργοποιηθεί ένα πλέγμα εργαλείων τα οποία θα ενεργοποιήσει ο ESM. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα αναφέρθηκε πως μπορεί να υπάρξει μείωση επιτοκίων ενώ τα μεσοπρόθεσμα μέσα θα οριστικοποιηθούν σε εύλογο χρόνο αφού υπάρχει εκτίμηση για το πως προχωρά το πρόγραμμα, χωρίς να αποκλείεται μια επιμήκυνση του του προγράμματος εάν αυτή απαιτείται.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ μάλιστα αναφέρθηκε και σε πιθανή επιστροφή μέρους των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (από την ΕΚΤ) αλλά και στα 20 δισεκ. ευρώ που παρέμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ένα μέρος από αυτά» όπως ανέφερε «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων της Ελλάδας». Σε κάθε περίπτωση «μπορεί να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για το χρέος».

Δημοφιλή