Αλλάζουν όλα. Τέλος οι πανελλήνιες, 2 χρόνια το λύκειο 4 το γυμνάσιο. H πρόταση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου

Αλλάζουν όλα. Τέλος οι πανελλήνιες, 2 χρόνια το λύκειο 4 το γυμνάσιο. H πρόταση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου
sooc

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων τις οποίες επεξεργάζεται η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου υπό τον Αντώνη Λιάκο, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της.

Μεταξύ των προτάσεων της περιλαμβάνονται το νέο εξεταστικό σύστημα και οι αλλαγές στη φοίτηση στα πανεπιστήμια. Με λίγα λόγια οι φοιτητές θα μπορούν να αλλάζουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις κατεύθυνση, να αποκτούν πτυχίο από συνδυασμούς επιστημών και να κερδίζουν πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ειδικότητα.

Επίσης η Επιτροπή προτείνει την αλλαγή της διδακτικής διαδικασίας και στη μέση εκπαίδευση, ενώ προτείνεται το γυμνάσιο να γίνει τετραετές και το λύκειο διετές. Μια από τις προτάσεις στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου σύμφωνα με πληροφορίες , εισηγείται επίσης να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις αλλά και ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός καθώς και η υποχρεωτική προσευχή.

Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε ότι αφορά το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης.

Η εφαρμογή του συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης, ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, θα εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια.

Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και έτσι να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιστορία.

Ωστόσο η υιοθέτηση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Έτσι, βασική πρόβλεψη της πρότασης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της επιτροπής Λιάκου είναι η εφαρμογή συντελεστή βαρύτητας ανά επιλογή και πλήθος επιλογών του υποψηφίου. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα επιβραβεύεται με διαφοροποιημένο ποσοστό η σειρά επιλογής (1η, 2η, 3η, έως και 10η επιλογή) και το πλήθος των 10 πρώτων επιλογών των υποψηφίων.

Μετά την 10η επιλογή οι επιλογές δεν επιβραβεύονται (η τιμή του συντελεστή θα είναι μηδενική).

Δημοφιλή