Ομπάμα: Πραγματικός ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων, λόγος ανησυχίας η Β. Κορέα. Ο Τραμπ έχει άγνοια για παγκόσμια ζητήματα

Ομπάμα: Πραγματικός ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων, λόγος ανησυχίας η Β. Κορέα. Ο Τραμπ έχει άγνοια για παγκόσμια ζητήματα
U.S. President Barack Obama attends a news conference during the 2016 Ise-Shima G7 Summit in Shima, Japan May 26, 2016. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Barack Obama attends a news conference during the 2016 Ise-Shima G7 Summit in Shima, Japan May 26, 2016. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Χιροσίμα, που είναι προγραμματισμένη για αύριο (Παρασκευή) αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, στο ευρύτερο πλαίσιο της συνάντησης του G7 στην Ιαπωνία- με τον Αμερικανό πρόεδρο να επισημαίνει εν όψει της επίσκεψης τους «πολύ πραγματικούς κινδύνους» των πυρηνικών όπλων.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη εξέτασαν σήμερα (Πέμπτη) στην Ισε-Σίμα, μια μικρή παράκτια περιοχή της κεντρικής Ιαπωνίας, θέματα όπως η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, οι διεκδικήσεις αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και η μετανάστευση.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ιστορική επίσκεψή του στη Χιροσίμα, την πόλη που καταστράφηκε το 1945 από την αμερικανική πυρηνική βόμβα, θα υπογραμμίσει τους «πολύ πραγματικούς κινδύνους» των πυρηνικών όπλων. «Θέλω ακόμη μια φορά να υπογραμμίσω τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν και την αίσθηση του κατεπείγοντος που πρέπει όλοι να έχουμε» .

«Η ρίψη αυτής της ατομικής βόμβας ήταν μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία» , δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι κάτι που όλοι πρέπει να διαχειριστούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» . Μολονότι οι πυρηνικοί εξοπλισμοί «δεν καταλαμβάνουν στο μυαλό μας μια τόσο πρωτεύουσα θέση όσο είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», το ενδεχόμενο ενός «πυρηνικού συμβάντος παραμένει στο μυαλό μας» , τόνισε.

Από την άποψη αυτή, η Βόρεια Κορέα, η οποία πραγματοποίησε στις 6 Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή και συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ που το απαγορεύουν, συνιστά «αιτία έντονης ανησυχίας» , όπως δήλωσε ο Ομπάμα.

«Η Βόρεια Κορέα είναι μια αιτία έντονης ανησυχίας για όλους μας. Όταν έχετε ένα τόσο ασταθές και απομονωμένο καθεστώς, αυτό συνιστά μια μεσοπρόθεσμη απειλή απέναντι στην οποία πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στο περιθώριο της G7.

Αναφερόμενος στους Αφγανούς Ταλιμπάν, ο Ομπάμα εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Νέος αρχηγός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εξελέγη πολύ πρόσφατα ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

«Δεν περίμενα να οριστεί κάποιος δημοκράτης», απάντησε σκωπτικά ο Ομπάμα όταν ρωτήθηκε για τον διορισμό ως νέου αρχηγού του ισλαμιστικού κινήματος. «Θεωρούμε ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν στο δρόμο της βίας» , τόνισε.

Όσον αφορά τις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα κατήγγειλε την «άγνοια για τα παγκόσμια ζητήματα» που διακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος ελπίζει να τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο το 2017.

«Αρκετές προτάσεις που έχει διατυπώσει δείχνουν είτε άγνοια των παγκόσμιων θεμάτων, είτε στάση υπεροψίας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως έχει την πεποίθηση ότι ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων δεν θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε ανησυχίες ηγετών του πλανήτη τους οποίους συναντά τακτικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή