Η Art Athina 2016 ξεκίνησε και αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες

Η Art Athina 2016 ξεκίνησε και αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Η Αθηναϊκή art-fair, που πέρυσι προσέλκυσε για πρώτη φορά στην ιστορία της σχεδόν 40.000 επισκέπτες, άνοιξε τις πύλες της στο Κλειστό Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) έως και την Κυριακή 29 Μαΐου. Από τα πιο σημαντικά εικαστικά γεγονότα της χώρας, η Art Athina μετρά φέτος 21 διοργανώσεις, με αφιερώματα, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις να συνθέτουν ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα.

«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μπουν στον πάγο και να ξεπαγώσουν όταν τελειώσει η κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής της φουάρ, Αλέξης Κανιάρης, δίνοντας το φετινό στίγμα. Και πράγματι, περισσότεροι από 800 δημιουργοί και 49 γκαλερί από 13 χώρες προβάλλουν μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας διεθνώς, αυξάνοντας τη συμμετοχή των εκθετών σε σχέση με τη περσινή χρονιά κατά 22%.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Αrt Athina, ξεχωριστή θέση έχει το έργο του Γιώργου Λάππα, που χάθηκε πρόωρα πριν από λίγους μήνες. Το έργο παραχώρησε για την έκθεση η σύζυγός του Αφροδίτη Λίττη σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές αίθουσες τέχνης τιμούν τη μνήμη του συμπεριλαμβάνοντας μικρά γλυπτά του. Ξεχωρίζει επίσης, το έργο του Νίκου Αλεξίου, που παρουσιάζει στο περίπτερό της η Alpha Bank.

Τιμώμενη συλλογή φέτος είναι η συλλογή του Δήμου Αθηναίων. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Ντένης Ζαχαρόπουλος επέλεξε μερικά από τα αριστουργήματα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως οι Εγγονόπουλος, Παρθένης, Μπουζιάνης, Βυζάντιος, Παπαλουκάς. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί Κοχλίας σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Art Athina 2016, έως τις 29/5, Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα, Μωραϊτίνη 2, 17 561 Π. Φάληρο,(Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου).

Δημοφιλή