Το Hollywood θέλει τις γυναίκες του χωρίς κεφάλι

Το Hollywood θέλει τις γυναίκες του χωρίς κεφάλι
HWOH

Υπάρχουν κάποια πράγματα που, παρότι μας περιτριγυρίζουν κάθε μέρα, δεν τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία με αποτέλεσμα να περνούν απαρατήρητα για πολύ, πολύ καιρό. Όταν όμως τα παρατηρήσουμε ή βρεθεί κάποιος να μας τα υποδείξει, αρχίζουμε να τα βλέπουμε παντού.

Ή, όπως λένε λακωνικά οι φίλοι Άγγλοι «once you see it, you can't unsee it».

Αυτό ακριβώς μας συνέβη πρόσφατα με το «Headless Women of Hollywood» και, αν συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, θα συμβεί και σε εσάς. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να ξαναδείτε αφίσα ταινίας με το ίδιο μάτι.

Το «Headless Women of Hollywood» είναι ένα Tumblr που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 η κωμικός, μουσικός και συγγραφέας Marcia Belsky όταν παρατήρησε κάτι τρομακτικό: ότι οι περισσότερες επίσημες αφίσες ταινιών του Hollywood λατρεύουν να αποκεφαλίζουν τις γυναίκες που εμφανίζονται σε αυτές ή, εναλλακτικά, να χρησιμοποιούν διάσπαρτα μέλη του σώματός τους, πόδια, στήθος, οπίσθια, καμπύλες γενικότερα, ποτέ, ποτέ, ποτέ όμως το πρόσωπό τους.

Σκεφτείτε το λίγο. Για την ακρίβεια, πάρτε μερικά οπτικά βοηθήματα και έπειτα προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε είδατε τελευταία φορά αφίσα ταινίας όπου η γυναίκα εμφανίζεται ως κανονικός άνθρωπος και όχι ως σκόρπια ανταλλακτικά σώματος.

Μόλις συνειδητοποιήσατε ότι οι 9 στις 10 αφίσες ταινιών έχουν ακέφαλες γυναίκες και τώρα δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε παραδείγματα, σωστά;

Με το «Headless Women of Hollywood» η Belsky επιδιώκει να στρέψει την προσοχή του κόσμου στη συνήθη πρακτική της βιομηχανίας του θεάματος να αποπροσανατολίζει το θεατή μετατρέποντας το γυναικείο σώμα σε φετίχ και την ίδια τη γυναίκα σε αντικείμενο του πόθου των αντρών, είτε μιλάμε για ταινίες, είτε για τηλεόραση, είτε για εξώφυλλα βιβλίων, είτε, φυσικά για διαφημίσεις.

«Πριν από χρόνια, ένας καθηγητής μου έδειξε άπειρες φωτογραφίες δεκαετιών όπου τα σώματα γυναικών είχαν “κοπεί” σε σεξουαλικά και αναλώσιμα κομμάτια. Βλέποντάς τες απλωμένες όλες μαζί σε ένα σημείο, πραγματικά σοκαρίστηκα. Και, όσο περνούσε ο καιρός, συνέχισα να βλέπω αυτές τις ακέφαλες ή πετσοκομμένες γυναίκες παντού. Έτσι αποφάσισα να θορυβήσω τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που είχα θορυβηθεί κι εγώ, συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις φωτογραφίες σε ένα μέρος ώστε να τις βλέπει κάποιος ως σύνολο», λέει η Belsky στο Bustle.

Οι αφίσες είναι από παλιές και νεότερες ταινίες και κάθε μία συνοδεύεται από ένα καυστικό σχόλιο της Belsky, πάντα αποτυπωμένο με χιούμορ. Μόλις τις δεις όλες, ωστόσο, περισσότερο θέλεις να κλάψεις παρά να γελάσεις.

«Υπάρχουν γυναίκες που μου στέλνουν μηνύματα όπως “σε ευχαριστώ!” ή “δεν το πιστεύω πως δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ, είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση πως είμαστε απλά ένα κομμάτι κρέας”», λέει η Belsky στο Hello Giggles. «Υπάρχουν άντρες που μου στέλνουν μηνύματα όπως “αυτό που κάνεις είναι πραγματικά cool και διαφωτιστικό” ή ακόμα και “πίστευα πως ήμουν ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής των ΜΜΕ και της ποπ κουλτούρας, αλλά έχω πάθει πλάκα”. Η αντίδραση του κόσμου είναι πραγματικά υπέροχη», συμπληρώνει.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικούς από τους υπέροχους πίνακες γυναικείας νεκρής φύσης που χρησιμοποιούνται ως αφίσες προώθησης διάσημων ταινιών. Θα ήταν ενδιαφέρον ως concept αν ήταν έκθεση τέχνης, είναι όμως πραγματικότητα και είναι τουλάχιστον εξοργιστικό.

Headless Women Of Hollywood