Να διαφημίζει κανείς προφυλακτικά ή να μην διαφημίζει; Το Πακιστάν είναι βαθιά διχασμένο

Να διαφημίζει κανείς προφυλακτικά ή να μην διαφημίζει; Το Πακιστάν είναι βαθιά διχασμένο
Red, yellow and green condom on white background.
Maciej Toporowicz, NYC via Getty Images
Red, yellow and green condom on white background.

Υπάρχει η άποψη ότι τα παιδιά θα πρέπει από νωρίς να λαμβάνουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να ενημερώνονται για το πώς μπορούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στο Πακιστάν, ωστόσο, φαίνεται πως επικρατεί μία άλλη άποψη, ότι δηλαδή κάτι τόσο απλό όσο μία διαφήμιση προφυλακτικού σε τηλεόραση και ραδιόφωνο μπορεί να διαφθείρει «τα τρυφερά και αθώα μυαλά των νέων και των παιδιών».

Με αυτό το σκεπτικό το αντίστοιχο ΕΣΡ της χώρας, η PEMRA, εξέδωσε μία οδηγία προς όλα τα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς με την οποία τους απαγόρευε να μεταδίδουν διαφημίσεις προφυλακτικών. Η κίνηση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μία έντονη διαμάχη και έναν έντονο διχασμό ανάμεσα στις φιλελεύθερες και συντηρητικές πλευρές του Πακιστάν.

Η PEMRA προειδοποίησε μάλιστα ότι όσοι δεν υπακούσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις.

Οι βαθιά θρησκευόμενες και συντηρητικές φωνές της χώρας τάχθηκαν υπέρ αυτής της απόφασης, αλλά πολλοί τονίζουν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει την αύξηση του πληθυσμού. Έτσι, η PEMRA αποφάσισε τελικά να κρατήσει μία περισσότερο χαλαρή στάση, αποδεχόμενη ότι η αρχική της απόφαση προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό.

Μέχρι λοιπόν η κοινωνία του Πακιστάν να αποφασίσει στο ερώτημα «να διαφημίζει κανείς προφυλακτικά ή να μην διαφημίζει;», οι σχετικές διαφημίσεις θα παίζουν στον αέρα κανονικά, απλώς όχι σε ώρες που τα παιδιά είναι πιθανό να βλέπουν τηλεόραση ή να ακούν ραδιόφωνο, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση των λέξεων και των εικόνων.