Στη Γαλλία μεταμορφώνουν τα τρένα σε κινητά μουσεία τέχνης

Στη Γαλλία μεταμορφώνουν τα τρένα σε κινητά μουσεία τέχνης

Σε περίπτωση που θέλατε να μεγαλώσετε τη λίστα σας με τους «απλούς τρόπους που χρησιμοποιεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος για να κάνει πιο όμορφες και ανθρώπινες τις πόλεις του αλλά στην Ελλάδα έχουμε μαύρα μεσάνυχτα» οι πάντα πρωτοπόροι στον εν λόγω τομέα Γάλλοι είναι εδώ για να σας βοηθήσουν.

Σε μια προσπάθειά τους να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στις τέχνες και τον πολιτισμό χωρίς να τους αναγκάσουν να επισκεφτούν μουσεία και γκαλερί (κάτι που, ας είμαστε ειλικρινείς, μέχρι και οι Παριζιάνοι μπορεί να βαριούνται να κάνουν), οι Γάλλοι αποφάσισαν να φέρουν τα ίδια τα έργα τέχνης κοντά στον κόσμο. Η κρατική εθνική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών της Γαλλίας, SNCF, σε συνεργασία με την αμερικάνικη κατασκευαστική εταιρεία 3M και τη γαλλική διαφημιστική ADKEYS, πήραν τα γαλλικά τρένα και τους έκαναν μια άκρως καλλιτεχνική ανακαίνιση.

Το εσωτερικό των συρμών καλύφθηκε με εκατοντάδες μέτρα γραφικής ταινίας που απεικονίζει διάφορα διάσημα έργα τέχνης-σταθμούς του γαλλικού πολιτισμού, όπως τα λουλούδια και τα έπιπλα από το παλάτι των Βερσαλλιών, ιμπρεσιονιστική τέχνη από το Musee d' Orsay και εικόνες από το Cinema Gaumont, την παλαιότερη κινηματογραφική εταιρεία στον κόσμο.

Το υπέροχο αυτό project ονομάστηκε «Art in Transit» και μέχρι στιγμής δεν έχει μόνο καταφέρει να περάσει σημαντικά μαθήματα τέχνης και πολιτισμού στο επιβατικό κοινό, αλλά και να αποτρέψει τους επίδοξους βάνδαλους από το να αφήσουν τη δική τους «καλλιτεχνική» συνεισφορά στα τρένα -η οποία σίγουρα δεν πρόκειται να βρει τιμητική θέση σε κάποιο μουσείο ή και οπουδήποτε αλλού.

Πάντως αν οι Γάλλοι βάνδαλοι ντρέπονται πλέον να λερώσουν το όμορφο εσωτερικό των τρένων τους, είναι πάντα καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, όπου ο ΟΣΕ συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους.

France trains

Δημοφιλή