Στο μάτι των ξένων funds τα «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια. Ζητούν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Στο μάτι των ξένων funds τα «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια. Ζητούν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
A man speaks on his mobile phone inside a discount shop that shows euro coins on the outside with slogans reading in Greek
A man speaks on his mobile phone inside a discount shop that shows euro coins on the outside with slogans reading in Greek

Το «φιλέτο» των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων έχουν βάλει στο μάτι τα ξένα funds, απαιτώντας να μπουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα και όσα έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες διαχείρισης διεκδικούν δάνεια περίπου 13,7 δισ ευρώ που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια ΔΕΚΟ, οργανισμοί, Δήμοι, ιδιώτες είτε ως επιχειρήσεις είτε ως φυσικά πρόσωπα, ακόμα και το Μέγαρο Μουσικής.

Τα συγκεκριμένα δάνεια μοιάζουν πραγματικά με προνομιακά πακέτα καθώς σε περίπτωση που κοκκινίσουν τότε οι εταιρίες διαχείρισης θα μπορούν να στραφούν εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και να διεκδικήσουν την εξόφληση τους.

Προς το παρόν σύμφωνα με του υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν ήδη κοκκινίσει φτάνουν τα 1,5 δισ ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δάνεια αυτής της κατηγορίας που βρίσκονται στο όριο για να χαρακτηριστούν μη εξυπηρετούμενα.

Με λίγα λόγια η αγοραπωλησία για αυτά τα πακέτα δανείων θα γίνουν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που θα καταστήσουν «χρυσοφόρα» τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτά τα δάνεια θα βγουν στην αγορά προς πώληση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο το Δημόσιο σε περίπτωση κατάπτωσης να κληθεί να πληρώσει για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι το Μάρτιο του 2016 είχαν δοθεί 9,5 δισ ευρώ σε Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, 907εκατ ευρώ σε Νομικά πρόσωπα, 71εκατ ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 3,2δις ευρώ σε τυποποιημένες εγγυήσεις.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται 1,5δισ ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και 1,6 δισ ευρώ για στήριξη από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2016 ο μεγαλύτερος δανειολήπτης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ο ΟΣΕ με 4δισ ευρώ. Ακολουθεί το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ με 2,07 δισ ευρώ, η ΔΕΗ με 2,03 δισ ευρώ, ο ΟΣΚ-ΚΤΥΠ με 544 εκατ ευρώ, ο Διεθνής Αερολιμένας (Ελευθέριος Βενιζέλος) με 438 εκατ ευρώ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με 339 εκατ, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με 238 εκατ ευρώ, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με 201 εκατ ευρώ, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με 188 εκατ ευρώ, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με 156 εκατ ευρώ, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με 101 εκατ ευρώ, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με 95εκατ ευρώ, ο Δήμος Αθηναίων με 48,4εκατ ευρώ, ο Δήμος Ηρακλείου με 22,2εκατ ευρώ, η Εθνική Βιβλιοθήκη με 3,97 εκατ ευρώ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με 2,1εκατ ευρώ και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) με 520.000 ευρώ.

Πλέον η κυβέρνηση αναζητά συμβιβαστική λύση προκειμένου να μην χρειαστεί το Δημόσιο να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με την αποπληρωμή αυτών των δανείων και να ανοίξει έτσι νέα δημοσιονομική τρύπα, την οποία οι δανειστές θα ζητήσουν να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Δημοφιλή