Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μείωση στα περιστατικά εσωτερικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα το 2015 - Ποιοι οι κίνδυνοι

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μείωση στα περιστατικά εσωτερικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα το 2015 - Ποιοι οι κίνδυνοι
Eurokinissi

Μείωση στις τρομοκρατικές επιθέσεις από ομάδες αναρχθικών και αντιεξουσιαστών παρατηρήθηκε το 2015 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν τα «κενά» ασφαλείας στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, αν και το αμερικανικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές συμμετέχουν στη διεθνή συνεργασία κατά των ισλαμιστών, της παγκόσμιας τρομοκρατίας και των δικτύων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ανησυχητικό είναι σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου, και η ευκολία με την οποία μπορούν να πλαστογραφηθούν οι ελληνικές ταυτότητες και το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των βιομετρικών αστυνομικών ταυτοτήτων.

Όσον αφορά το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ιδιαίτερα αναφορά στις συλλήψεις του Σπύρου Χριστοδούλου, Γρηγόρη Τσιρώνη και Γιώργου Πετρακάκου,συνεργάτες του Νίκου Μαζιώτη. Αναφορά έγινε και στις κατηγορίες που επιβλήθηκαν στην «Ομάδα Ε».

Υπενθυμίζουμε ότι στην «ομάδα Ε» ανήκουν οι βομβιστές του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα.

Ακόμα, σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2014, το 2015 σημειώθηκαν πολύ λιγότερες επιθέσεις από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές.

«Οι επιθέσεις αυτές δεν έδειχναν ότι στόχο είχαν να προκαλέσουν τραυτισμούς, αλλά στόχο είχαν να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα», ανέφερε η έκθεση.

Στην έκθεση διατυπώνονται επίσης επικρίσεις εναντίον ορισμένων χωρών, όπου οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται κρίσεις, στερήσεις ή δυσμενείς περιστάσεις ή όπου τα μέσα για «να εκφράζονται οι διαφωνίες με ελεύθερο και ειρηνικό τρόπο» καταστέλλονται.

Στις χώρες αυτές, στις οποίες συγκαταλέγονται κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι το δικαστικό σύστημα είναι προκατειλημμένο ή οι δυνάμεις ασφαλείας διαπράττουν καταχρήσεις. Σε χώρες όπου διεφθαρμένοι πολιτικοί παραμένουν ατιμώρητοι, μη κρατικοί παράγοντες που χρησιμοποιούν βία μπορεί να κερδίζουν στήριξη στον πληθυσμό, αναφέρεται.

Σοβαρότερη απειλή παγκοσμίως παραμένει το ΙΚ και η πλειάδα των οργανώσεων που συνδέονται με αυτό, που δεν σταματούν να αυξάνονται.

Η οργάνωση έχει χάσει έδαφος στο «χαλιφάτο» το οποίο εγκαθίδρυσε σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει, ενώ αδυνατεί όλο και περισσότερο να βρει πηγές χρηματοδότησης, λόγω της πίεσης που ασκείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία, αναφέρεται στην έκθεση.

Δημοφιλή