Θεοδωράκης για το προσφυγικό: 50.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Θεοδωράκης για το προσφυγικό: 50.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
sooc

Στις επιπτώσεις του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου αλλά και γενικότερα στις συνέπειες που έχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώθηκε η ομιλία - χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Σάμο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε μεταξύ άλλων:«Η κυβέρνηση έδωσε λάθος μηνύματα. Έκλεισε το μάτι στους πρόσφυγες λέγοντας

«Ελάτε να σας μεταφέρουμε στην Ευρώπη». Πίστευε ότι το προσφυγικό θα ήταν μέσο πίεσης για την περήφανη -δήθεν- διαπραγμάτευση....όλα κατέρρευσαν με ένα φράχτη που έφτιαξαν οι Σκοπιανοί. Και σήμερα μιλάμε για 50.000 χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους. Και όλο το μέλλον εξαρτάται από την καλή διάθεση του Ερντογάν».

Ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως «εάν ο κ. Τσίπρας είχε συνάψει συμφωνία με τους εταίρους μας έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα δεν θα ζούσε αυτό το δράμα που ζει σήμερα. Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Ξοδέψαμε μήνες για να συζητάμε τα αυτονόητα».

Επανέλαβε τις καταγγελίες που είχε κάνει προ καιρού για χορό εκατομμυρίων ζητώντας διαφάνεια και απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά έκανε στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη εξ αιτίας του προσφυγικού επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια δεν σε κάνει ακροδεξιό. Η απουσία πολιτικής, η απουσία αποφάσεων, η απουσία σχεδιασμού είναι αυτές που δημιουργούν φόβο στην κοινωνία. Και μετά έρχεται ο λαϊκισμός που είναι παντού στην πολιτική, στο ίντερνετ, στα κοινωνικά δίκτυα και θρέφει την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει να νιώσουν ασφάλεια σε μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη και αυτό θα τους επιτρέψει να παρέχουν φροντίδα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι δήμοι μπορούν, καλύτερα από κάθε άλλον, να καταγράψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και την ικανότητά της να δεχθεί και να αφομοιώσει μετανάστες και πρόσφυγες».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή