Έξι ερωτήματα για τους τελικούς

Έξι ερωτήματα για τους τελικούς
Sport24.gr

Πέρασαν τα δύσκολα για τους Warriors;

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το πραγματικό εμπόδιο για τους Warriors ήταν οι Thunder. Και "σημείο μηδέν" η στιγμή που βρέθηκαν να χάνουν με 1-3 στη σειρά. Είναι άλλωστε σύνηθες μια καλή ομάδα να βρίσκεται στο χείλος της αποτυχίας, να κάνει την ανατροπή και εν συνεχεία να χτίζει τέτοια αυτοπεποίθηση που να την καθιστά "ασταμάτητη". Θα είναι αυτή η περίπτωση για τους "Πολεμιστές"; Αφού δεν έχασαν τότε, μήπως τελικά πιστεύουν ότι δεν θα χάσουν ποτέ;

Ο "περίπατος" βοήθησε τους Cavs;

Πόσο σημαντική είναι η διαφορά του βαθμού δυσκολίας των δύο περιφερειών; Σίγουρα θα συζητηθεί είτε αρνητικά, είτε θετικά. Αν χάσουν οι Cavs θα φταίει η έλλειψη ανταγωνισμού στην Ανατολή. Αν χάσουν οι Warriors θα ευθύνεται το έλλειμμα δυνάμεων λόγω των συνεχόμενων συγκρούσεων με Rockets, Blazers και Thunder. Η αλήθεια ποια μπορεί να είναι; A priori θα λέγαμε ότι οι τελικοί είναι περισσότερο μια δοκιμασία του πνεύματος και λιγότερο του σώματος. O LeBron μετά το παιχνίδι με τον χαλασμένο εξαερισμό στο San Antonio μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, αλλά όπως και να το κάνουμε μιλάμε για τους καλύτερους αθλητές του πλανήτη.

Το γεγονός ότι οι Cavs δεν έχουν περάσει δύσκολα ως τώρα στην post-season, δεν έχει δείξει πόσο σκληροί είναι πραγματικά. Και αυτό ίσως έχει σημασία όταν μιλάμε για μια ομάδα που πλην του LeBron James και του JR Smith που κουβάλησε βάρος πέρσι, στηρίζεται σε παίκτες με βραχεία πορεία στα Playoffs όπως είναι ο Kevin Love και ο Kyrie Irving.

Η παράδοση τι ρόλο θα παίξει;

Είναι η 14η φορά που ο τελικός επαναλαμβάνεται. Και η παράδοση είναι αρνητική για τους πρωταθλητές, που έκαναν το repeat 6 φορές, αλλά έχασαν στο... ρεπετισιόν τις 7. Θα είναι αυτή η ιστορία για αυτό το ζευγάρι; Ή θα επικρατήσει η "κατάρα" του Cleveland; Οι Cavs δεν έχουν πάρει ποτέ τίτλο, ενώ συνολικά η πόλη του Cleveland δεν έχει πανηγυρίσει επιτυχία σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ από το 1964!

Τα τρίποντα θα κρίνουν τους τελικούς;

Είναι κοινό μυστικό ότι το περιφερειακό σουτ είναι η μεγάλη δύναμη των Warriors. Αλλά δεν είναι πανάκεια. Κόντρα στους Thunder ναι μεν τα σουτ έκαναν τη διαφορά, αλλά για να βάλουν τα σουτ έπρεπε να "κλικάρουν" άλλα πράγματα για τους πρωταθλητές. Όπως το να είναι επιθετικοί προς το καλάθι οι Curry και Thompson. Παραμένουν ωστόσο μια ομάδα που παίρνει πολλούς πόντους πίσω από τη γραμμή. Το ίδιο όμως ισχύει και για το Cleveland. Έκαναν ρεκόρ φέτος με 880 εύστοχα (5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών - την 1η την σημείωσαν οι "Πολεμιστές" με 1.077 - μετρώντας παράλληλα στην φετινή post-season τα περισσότερα εύστοχα, αφήνοντας δεύτερους τους Splash Brothers και την παρέα τους!

Και οι δύο ομάδες βασίζονται στις καλές αποστάσεις. Οι Warriors με το "small ball" προσπαθούν να απλώσουν την επίθεση τους στο γήπεδο και να δυσκολέψουν τον αντίπαλο, ενώ οι Cavs συχνά κάνουν το ίδιο παίζοντας με τον Thompson στο "5" και τον Love στο "4". Το Cleveland από πέρσι προσπαθεί να γεμίσει την 5άδα του καλούς σουτέρ, προκειμένου να ανοίξει τους χώρους για τον LeBron James.

Πόσο small ball θα δούμε;

Πέρσι η απόφαση του Steve Kerr να αφήσει τον Bogut στον πάγκο αποδείχτηκε καταλυτική. Φέτος; Φέτος οι Cavs δείχνουν έτοιμοι να "αντιδράσουν" στο small-ball. Μην ξεχνάμε ότι έχουν στη διάθεση τους τον Kevin Love, έναν ψηλό που μπορεί να σουτάρει, μπορεί να μαρκάρει και παράλληλα να αποτελέσει μια απειλή από το low-post , ειδικά απέναντι σε αλλαγές. Οπότε θα δούμε αρκετά κοντά σχήματα. Και θα δούμε τους Cavs να ανταποκρίνονται σ' αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε αν υμνούμε τον Draymond Green για το πληθωρικό του παιχνίδι, τι θα πρέπει να κάνουμε για τον άνθρωπο που κάνει τα πάντα και παίζει όλες τις θέσεις, τον LeBron James.

Μπορούμε να περιμένουμε κάτι καινούργιο;

Γενικότερα ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε, έστω κι αν προστέθηκαν φέτος παράγοντες όπως ο Love που προαναφέρθηκε και ο Irving. Έστω κι αν οι Cavs άλλαξαν προπονητή και έχουν διαφοροποιήσει το game plan τους. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι δεδομένο ποιοι παίκτες θα έχουν το ρόλο-κλειδί. Ήταν ξεκάθαρο από πέρσι, δηλαδή. Ο ένας λέγεται Andre Iguodala. Ο "εξολοθρευτής" των Warriors όπως ανέλαβε το μαρκάρισμα του Kevin Durant, το ίδιο θα κάνει και με τον LeBron James. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, το πόσο σημαντικός ήταν πέρσι για τη σειρά. Τόσο που κέρδισε τον τίτλο του MVP των τελικών.

Εξίσου σημαντικός έχω την εντύπωση ότι θα είναι και ο Sean Livingston που δεν έπαιξε ρόλο απέναντι στους Thunder, ακριβώς επειδή δεν είχε ξεκάθαρο mismatch απέναντι σε Waiters, Westbrook και Foye, που είναι πολύ δυνατοί. Τώρα όμως απέναντι στον Irving θα βρει έναν παίκτη να σπρώξει στο low-post.

Τα υπόλοιπα στο παρκέ...

ΠΗΓΗ: nba.sport24.gr

Δημοφιλή