Είστε εργασιομανείς; Τότε ίσως να πάσχετε από μία (ή περισσότερες) ψυχολογικές ασθένειες

Είστε εργασιομανείς; Τότε ίσως να πάσχετε από μία (ή περισσότερες) ψυχολογικές ασθένειες
A secretary struggling to see over her load of files.
Carsten via Getty Images
A secretary struggling to see over her load of files.

Εργάζεστε 60 (και άνω) ώρες την εβδομάδα; Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει 8ώρο και πιστεύετε πως όσοι εργάζονται λιγότερο από 12 ώρες την ημέρα έχουν σχετικά εύκολες δουλειές; Αναλαμβάνετε όλες τις ευθύνες στη δουλειά σας και δεν φεύγετε από το γραφείο μέχρι να βεβαιωθείτε πως όλα είναι όπως τα θέλετε, ακόμα κι αν μπορείτε να ολοκληρώσετε κάτι την επόμενη ημέρα; Βάζετε πάντα τη δουλειά σας πρώτη στη λίστα με τις προτεραιότητές σας, ακόμα και πάνω από τους φίλους και την οικογένειά σας;

Αν απαντήσατε «ναι» στα περισσότερα (ή και σε όλα) από τα παραπάνω, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε εργασιομανής και η ακόλουθη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγίας σε συνεργασία με το Yale και το Nottingham Trent University, σας αφορά άμεσα.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε πάνω σε 16.426 ενήλικους εργαζόμενους Νορβηγούς, ανακάλυψε έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην εργασιομανία και τις ψυχολογικές ασθένειες ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής), OCD (Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), το χρόνιο άγχος και τη κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι, με επικεφαλής την Cecilie Schou Andreassen, ανακάλυψαν πιο συγκεκριμένα πως:

  • το 32.7% των εργασιομανών πληρούν τα κριτήρια για ADHD, σε σχέση με το 12.7% των μη-εργασιομανών
  • το 25.6% των εργασιομανών πληρούν τα κριτήρια για OCD, σε σχέση με το 8.7% των μη-εργασιομανών
  • το 33.8% των εργασιομανών πληρούν τα κριτήρια για άγχος, σε σχέση με το 11/9% των μη-εργασιομανών
  • το 8.9% των εργασιομανών πληρούν τα κριτήρια για κατάθλιψη, σε σχέση με το 2.6% των μη-εργασιομανών

Οι συγγραφείς της έρευνας εικάζουν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργασιομανείς συνδέονται άμεσα με την πάθηση ADHD, όπως ότι η έλλειψη προσοχής τους αναγκάζει να περνούν περισσότερες ώρες στο γραφείο ώστε να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, ότι δουλεύουν πιο σκληρά για να αντιμετωπίσουν την εσφαλμένη εντύπωση πως είναι τεμπέληδες ή ότι δουλεύουν πιο πολύ από τον μέσο εργαζόμενο για να εκτονώσουν την γενικότερη νευρικότητα και ανησυχία που τους χαρακτηρίζει ως άτομα.

Για αυτούς που πάσχουν από OCD, η έρευνα υποστηρίζει πως η εργασιομανία μπορεί να μετατραπεί σε εξαναγκασμό. Και να μην ξεχνάμε, φυσικά, πως το να δουλεύεις σκληρά, ασταμάτητα και για άπειρες ώρες κάθε μέρα θεωρείται «αξίωμα» στη σύγχρονη κοινωνία και επικροτείται τόσο από υφιστάμενους όσο και από το φιλικό περιβάλλον. Για αυτό και πολλές φορές χρησιμοποιείται ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους ή/και της κατάθλιψης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να καθορίσει αν οι συγκεκριμένες ψυχολογικές παθήσεις προκαλούν την εργασιομανία ή το αντίθετο. Επίσης, καθώς η έρευνα διεξάχθηκε αποκλειστικά σε κατοίκους της Νορβηγίας, τα αποτελέσματα αντανακλούν ως επί το πλείστον την κουλτούρα της συγκεκριμένης χώρας. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στα ευρήματά της. Άλλωστε μιλάμε για κάτι που ζούμε καθημερινά γύρω μας -αν όχι κι εμείς οι ίδιοι- δεν περιμέναμε μια έρευνα για να μας το υποδείξει. Μπορεί, παρόλα αυτά, να μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε βαθύτερα και να αρχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.