Το Athens Pride 2016 έρχεται: Δείτε το πρόγραμμα και το (λογοκριμενο) σποτ του φεστιβάλ

Το Athens Pride 2016 έρχεται: Δείτε το πρόγραμμα και το (λογοκριμενο) σποτ του φεστιβάλ

«ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ»

Με αυτό το διπλό σύνθημα το Athens Pride 2016 στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα, μιλά για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και διεκδικεί τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις.

Φέτος, ολόκληρη την εβδομάδα πριν το Athens Pride η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει επτά ημέρες γεμάτες με καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης υγείας.

Η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο. Αυτό εάν και εφόσον το άτομο επιθυμεί να καταγράφεται επίσημα ως άρρεν ή θήλυ ή ως άλλο.

Κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιβάλλουν τους όρους με τους οποίους επιτρέπουν σε ένα τρανς άτομο να προχωρήσει σε αυτήν την μετατροπή εγγράφων. Η αναγκαστική στείρωση, το διαζύγιο, η υποχρεωτική διάγνωση της ψυχικής υγείας ή κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγούν σε αποκλεισμούς των τρανς ατόμων από υγεία, παιδεία, εργασία και κοινωνική ζωή.

Η μη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου «νομιμοποιεί» το bullying, τις βίαιες επιθέσεις τρανσφοβικού μίσους, την αναγκαστική σεξουαλική εργασία και την κοινωνική απομόνωση. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος, του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις και της τρανς γονεϊκότητας πρέπει να είναι αυτονόητο και για τα τρανς, ιντερσέξ και non-binary άτομα.

Δυστυχώς, το ΕΣΡ θεώρησε πως το κρίσιμο αίτημα του φετινού Athens Pride δεν διαθέτει κοινωνικό χαρακτήρα και δεν είναι κατάλληλο προς δημοσίευση, και αποφάσισε να μην δώσει έγκριση για την προβολή του τηλεοπτικού σποτ της διοργάνωσης. Μπορείτε, ωστόσο, να το δείτε παρακάτω.

ATHENS PRIDE DAY 2016

Σάββατο 11 Ιουνίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

12:00 - 17:00

ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Face and Body Painting με τα χρώματα της υπερηφάνειας.

Φτιάξε το δικό σου πλακάτ και εκφράσου με το θέμα που σε καίει.

Rainbow Games

13:00 - 17:00

DJ SETS

17:00

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΊ / GREETINGS

18:00

ZUMBA® PARTY

Χορεύουμε και ξεσαλώνουμε ακολουθώντας τους ZUMBA® Instructors

18:30

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

19:00

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

21:00 - 00:00

ATHENS PRIDE

LIVE SHOW & PARTY

Σχετικά με το Athens Pride και την ιστορία του

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) διεξάγονται σε όλο τον κόσμο σε ανάμνηση της εξέγερσης του Stonewall (Νέα Υόρκη, 1969). Τότε για πρώτη φορά τρανς, γκέι και λεσβίες αντεπιτέθηκαν στις προσπάθειες καταστολής της ελευθερίας

εκφράσεων και ομοερωτικής επιθυμίας και διεκδίκησαν με σθένος την ύπαρξή τους. Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή της LGBT ορατότητας και διαδήλωση για την ισότητα και το σεβασμό κάθε ερωτικής συμπεριφοράς και έκφρασης/

ταυτότητας φύλου.

Από την 1η ιστορική παρέλαση του 2005, το Athens Pride μάχεται για την ισονομία και το δικαίωμα όλων των LGBTQI ατόμων στην προσωπική έκφραση.

*Για περισσότερες πληροφορίες και για να ενημερωθείτε για τις υπόλοιπες δράσεις και διοργανώσεις που θα λάβουν χώρα στην πόλη πριν το Σάββατο:athenspride.eu