Ο ανησυχητικός λόγος που εκατομμύρια χρήστες του Twitter βάζουν το όνομά τους σε παρενθέσεις

Ο ανησυχητικός λόγος που εκατομμύρια χρήστες του Twitter βάζουν το όνομά τους σε παρενθέσεις
twitter

Πριν μερικές μέρες η ιστοσελίδα Mic, αποκάλυψε ότι νεοναζί χρησιμοποιούν το σύμβολο «((()))» προκειμένου να «μαρκάρουν» Εβραίους μέσω διαδικτύου.

Όπως αποκάλυψε το Mic, σε εκτενή έρευνα που έκανε, βάζοντας το όνομα κάποιου μέσα σε αυτές τις παρενθέσεις, είναι ένας τρόπος για να ειδοποιηθούν οι νεοναζί και να ξεκινήσουν τις διαδικτυακές επιθέσεις και τις παρενοχλήσεις σε Εβραίους.

Πρόκειται για ένα σύμβολο, το οποίο δεν είναι εύκολο να αναζητήσει κανείς μέσα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος παρενοχλεί κάποιον άλλον που το όνομά του βρίσκεται σε αυτές τις παρενθέσεις, οι απειλές του δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα.

Οι νεοναζί χρησιμοποιούν μία εφαρμογή του Google Chrome, που ονομάζεται Coincidence Detector και προσθέτει αυτόματα αυτές τις παρενθέσεις σε ονόματα 100 Εβραίων που βρίσκονται σε μία λίστα που έχουν.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δεχτεί απειλές ή παρενόχληση μέσω διαδικτύου, αφού το όνομά τους έχει μπει μέσα σε αυτές τις «αντισημιτικές παρενθέσεις». Πολλές φορές οι παρενόχληση γίνεται μέσα από τραγικά καρτούν, GIF με τον Χίτλερ και φωτογραφίες από ναζί να σκοτώνουν Εβραίους στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ άλλες με λεκτικές απειλές που κάνουν λόγο για «φούρνους».

«Οι παρενθέσεις είναι ένας τρόπος για να τραβήξουν προσοχή σε ανθρώπους που είναι Εβραίοι και να τους τρομοκρατήσουν», αναφέρει ο Michael στο Mic, ένας Εβραίος δημοσιογράφος που έχει πέσει θύμα αντισημιτικών σχολίων και απειλών το 2015.

Την Τρίτη που μας πέρασε, το Twitter, το Facebook, η Google και η Microsoft, ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ξεσκεπάσουν αυτές τις απειλές και να σβήσουν όλα τα προσβλητικά σχόλια από τις πλατφόρμες τους.

Επιπλέον, από την Τρίτη μία ομάδα από Εβραίους συγγραφείς και δημοσιογράφοι, όπως ο Yair Rosenberg, συντάκτης στο περιοδικό Tablet, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το σύμβολο αυτό στο Twitter, αλλάζοντας το όνομά τους, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Το παράδειγμά τους το ακολούθησαν πολλοί ακόμα.

«Πολλές φορές η στρατηγική μου για να αντιμετωπίσω τα τρολ είναι να τα αγνοήσω, αλλά κάποιες φορές μπορείς να τους ενοχλήσεις και εσείς και να τους κοροϊδέψεις και κάνοντάς το, να ευαισθητοποιήσεις τον κόσμο. Εάν του κοροϊδέψεις δημόσια, κάνεις τον κόσμο να γελάσει μαζί τους και αυτό τους ενοχλεί, ενώ την ίδια στιγμή, ενημερώνεις τον κόσμο ότι αυτό συμβαίνει εκεί έξω. Εάν φωνάξεις για κάτι και θυμώσεις, οι μόνοι άνθρωποι που θα το δουν είναι μόνο αυτοί που ήδη συμφωνούν μαζί του. Δίχως αμφιβολία είναι ανησυχητικό (αυτό που κάνουν οι νεοναζί) αλλά οι παρενθέσεις μας είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να ενοχλήσεις τους ναζί και να μην είσαι πολύ αρνητικός ή να στεναχωρήσεις τους ανθρώπους», είπε ο Rosenberg, όπως αναφέρει το Motherboard.

Δημοφιλή