Ο Κύπριος ξιφομάχος του Game of Thrones στη HuffPost Greece: Στο Σιδερένιο Θρόνο θα κάτσει... ένας White Walker

Ο Κύπριος ξιφομάχος του Game of Thrones στη HuffPost Greece: Στο Σιδερένιο Θρόνο θα κάτσει... ένας White Walker
Official Page GoT Facebook

Με τη σειρά Game of Thrones να κερδίζει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο φανατικό κοινό και έχοντας την τύχη να συμπέσω χρονικά με τις φήμες που -μετά τον John Snow- θέλουν και τον ξιφομάχο Syrio Forel να επιστρέφει στη σειρά, κατάφερα να συνομιλήσω με τον τελευταίο, τον Κύπριο ηθοποιό Μίλτο Γερολέμου (τον αποκαλούμενο και «πρώτο σπαθί του Braavos»), για το πώς ξεκίνησε την ηθοποιία, πόσο καλός ξιφομάχος ήταν ή αν χρειάστηκε να πει ψέματα στο βιογραφικό του, ποιος είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας στη σειρά και το γιατί έχει δίκιο... ο Γιάνης Βαρουφάκης.

-Που γεννηθήκατε και ποια η σχέση σας με την Ελλάδα; Την επισκέπτεστε συχνά;

-Γεννήθηκα στο Λονδίνο και οι δύο μου γονείς κατάγονται από το ίδιο χωριό της Κύπρου. Μετακομίσαμε στο Eastbourne στη νότια ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ο πατέρας μου είχε εστιατόριο για 25 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουν επιστρέψει στο χωριό αυτό, στη γενέτειρά τους και φτιάχνουν το λάδι τους, όσο εγώ απαντώ στις ερωτήσεις σας από το ίδιο μέρος, κάνοντας ξεκούραστες διακοπές.

-Μιλάτε ελληνικά; Υπάρχει κάποια λέξη που χρησιμοποιείτε συχνά;

-Ναι, μιλάω και τα καταλαβαίνω, αλλά η γλώσσα μου είναι «βαριά» και έχουν «σκουριάσει» λίγο. Η λέξη που χρησιμοποιώ συχνά είναι πολύ άσχημη για να αποτυπωθεί σε γραπτό λόγο.

-Γνωρίζετε την κατάσταση στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά το οικονομικό σκέλος;

-Τη γνωρίζω πάρα πολύ καλά και την έχω παρακολουθήσει πολύ στενά. Πιστεύω πως ο Βαρουφάκης βλέπει την κατάσταση πιο καθαρά από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Τρομοκρατούμαστε από οργανισμούς και οι κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης έχουν μετατραπεί σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

-Πώς αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός; Που σπουδάσατε;

-Ποτέ δεν είχα «αποφασίσει» να γίνω ηθοποιός. Το έκανα γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο που μπορώ να κάνω καλύτερα. Κανείς δεν επιλέγει να γίνει ηθοποιός. Αν το κάνεις, είσαι ανόητος. Κανονικά θα σπούδαζα Νομική στην Ουαλία αλλά αντιθέτως την τελευταία στιγμή έκανα σπουδές στις τέχνες του θεάματος στο Leicester.

-Ποιος ήταν ο πρώτος σας επαγγελματικός ρόλος; Τι θυμάστε από εκείνη την εποχή;

-Δούλεψα με μια μικρού μεγέθους θεατρική εταιρεία. Λέγονταν Might&Main και κάναμε πειραματικό (avant-garde) θέατρο με πολιτικές/κοινωνικές αποχρώσεις. Το λάτρεψα και μου έμαθε όλα όσα ξέρω. Πώς να αναπτύσσω τη δουλειά μου, πώς να γράφω, να σκηνοθετώ και να συνεργάζομαι, που είναι μάλλον το σημαντικότερο από όλα.

-Για ποιο ρόλο της ζωής σας είστε περισσότερο περήφανος;

-Προφανώς για το ρόλο του Syrio Forel στη σειρά Game of Thrones, γιατί βλέπω και την ανταπόκριση του κόσμου. Με κάνει πιο ταπεινό και το να τα βάζω με 6 φρουρούς με πανοπλίες και να τους νικάω -ή τουλάχιστον να φαίνεται ότι τους νικάω- ήταν ένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η άλλη δουλειά για την οποία είμαι περήφανος είναι ο ρόλος του Puck στο Όνειρο Θερινής Νυκτός για την όπερα του Robert Carsen, σε μουσική του Benjamin Britten. 25 Χρόνια «ανεβαίνει» και φέτος θα την παρουσιάσουμε στο Πεκίνο και το Μπαχρέιν.

-Πώς καταλήξατε να παίζετε στο Game of Thrones το ρόλο του ξιφομάχου, Syrio Forel; Είχατε προηγούμενη εμπειρία στην ξιφομαχία;

-Ήμουν τυχερός που ήξερα τη Nina Gold, τη σκηνοθέτη που έκανε το cast της σειράς, και μου ζήτησε να κάνω πρόβα για το ρόλο του Varys στην αρχή. Τους άρεσε ο τρόπος που έπαιζα, αλλά θεωρούσαν πως δε μου ταιριάζει ο ρόλος, οπότε μου έδωσαν το ρόλο του Syrio Forel και με ρώτησαν αν είχα εμπειρία στην ξιφομαχία. Για πρώτη φορά επιτέλους ηθοποιός δε χρειάστηκε να πει ψέματα για αυτό που είχε γράψει στο βιογραφικό του, αφού είχα αρκετή εμπειρία ήδη από όσα είχα κάνει σαν χορευτής, μπορούσα να μάθω μια χορογραφία πολύ γρήγορα και επίσης, είχα πολύτιμη εμπειρία από τις μονομαχίες μου στη Royal Shakespeare Company.

-Από το 1 ως το 10, πόσο καλός ξιφομάχος είστε;

-Είμαι σίγουρα 7. Αν μπορούσα να προπονούμαι κάθε μέρα, θα ήμουν καλύτερος.

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας στο Game of Thrones και ποιος ο λιγότερο αγαπημένος;

Ramsay Bolton είναι ο λιγότερο αγαπημένος μου, αλλά δε θέλω να πω ποιος είναι ο πιο αγαπημένος μου χαρακτήρας, γιατί μπορεί να τον γρουσουζέψω και να πεθάνει στο επόμενο επεισόδιο.

-Αν ήταν δική σας απόφαση, ποιος θα καθόταν στον Σιδερένιο Θρόνο;

-Ένας White Walker.

-Ποια είναι η πιο αστεία ή αμήχανη στιγμή από τη συμμετοχή σας στη σειρά;

-Όταν χτύπησα με το κεφάλι ξανά και ξανά έναν Ούγγρο κασκαντέρ στους όρχεις, και θα ήθελα να του ζητήσω συγγνώμη για αυτό (θα ήθελα να προσθέσω πως δεν το έκανα σκοπίμως, ήταν ατύχημα).

-«Υπάρχει μόνο ένας Θεός, ο Θάνατος. Και τι του απαντάμε; Όχι σήμερα». Εσείς έχετε κάποιο αντίστοιχο μότο όπως αυτό της σειράς;

-Η τέχνη θα πρέπει να καθησυχάζει τους πειραγμένους και να πειράζει τους καθησυχασμένους (σ.σ.: ελεύθερη απόδοση του “ art should comfort the disturbed and disturb the comfortable”).

-Το Game of Thrones έχει χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια, φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Τι θα τους λέγατε;

-Απολογούμαι προκαταβολικά για τον επόμενο αγαπημένο σας χαρακτήρα που θα πεθάνει.

-Υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει στη ζωή ο Syrio Forel, όπως έκανε και ο John Snow;

-Αν σου έλεγα θα έπρεπε να σε σκοτώσω.

Δημοφιλή