Κωδικός «ανάπτυξη»: Οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Κωδικός «ανάπτυξη»: Οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Sooc

Το κλείσιμο της αξιολόγησης επιφέρει βελτίωση της ρευστότητας (με την δόση των 10,3 δισ, μέρος της οποίας θα πάει για τα ληξιπρόθεσμα), ενώ ήδη ο τουρισμός εμφανίζει την αυξητική τάση που προοιωνιζόταν. Παράλληλα τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 για τους αγρότες, δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που είχαν το 2015 το εισόδημα των αγροτών και οι εξαγωγές, θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.

Πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα πατά η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα στους υπουργούς να προωθήσουν την επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των επενδύσεων στην χώρα. Η κυβέρνηση κινείται πάνω σε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ έχει ήδη παραλάβει την αναπτυξιακή μελέτη του ΚΕΠΕ που αποτελεί τον «μπούσουλα» για την χώρα. Την Τετάρτη η Ελλάδα αποκτά νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς έχει ήδη δύο χρόνια χωρίς εν ισχύ σχετικό νόμο. Η έμφαση δίνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κατεύθυνση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας είναι

  • -ανάπτυξη
  • -κοινωνική πολιτική
  • -θεσμικές πρωτοβουλίες με άξονα την αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου

Πάνω σ’ αυτά θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη στο Μαξίμου έκανε λόγο για «δίκαιη ανάπτυξη» και την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αλ. Τσίπρας, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς θα παρουσιάσει τους τρεις άξονες της «δίκαιης ανάπτυξης»

α) παραγωγική ανασυγκρότηση

β) ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος

γ) χρηματοδοτικά εργαλεία: πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια Τράπεζα κ.α.

Δημοφιλή