Το παράδειγμα της Ολλανδίας και οι «δύο πόρτες» των coffee shops

Το παράδειγμα της Ολλανδίας και οι «δύο πόρτες» των coffee shops
(GERMANY OUT) Niederlande, Amsterdam: Informationsstelle und Coffee Shop Cannabis College (Photo by JOKER/Hartwig Lohmeyer/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) Niederlande, Amsterdam: Informationsstelle und Coffee Shop Cannabis College (Photo by JOKER/Hartwig Lohmeyer/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Από το 1976 η Ολλανδία εφάρμοσε πολιτική ανοχής όσον αφορά στα ελαφριά ναρκωτικά και ειδικά στην κάνναβη.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ολλανδική κυβέρνηση «Τα ελαφριά ναρκωτικά είναι λιγότερο βλαπτικά για την υγεία απ ότι τα σκληρά.

Στην Ολλανδία τα coffee shops επιτρέπεται να πωλούν κάνναβη υπό αυστηρούς όρους. Ένα coffee shop μπορεί να πωλεί κάνναβη όχι όμως και αλκοόλ».

Η ίδια πηγή εξηγεί ότι η πολιτική της ανοχής αναφορικά με τα ελαφριά ναρκωτικά δεν σημαίνει ότι όλα είναι ελεύθερα. Για παράδειγμα η πώληση κάνναβης από τα coffee shops είναι τεχνικά παράνομη όμως ο δημόσιος κατήγορος δεν προχωρά σε καταγγελία. Επίσης αν και δεν επιτρέπεται η κατοχή κάνναβης οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους έως πέντε γραμμάρια κάνναβης (μαριχουάνα ή χασίς) δεν διώκονται. Επίσης τους επιτρέπεται η καλλιέργεια έως κλαι πέντε φυτών για προσωπική χρήση.

Επίσης όσον αφορά στα coffee shops πρέπει να ακολουθούν πιστά τους εξής κανόνες:

Δεν πρέπει να προκαλούν προβλήματα στην κοινότητα και στις αρχές

Δεν επιτρέπεται να πωλούν σκληρά ναρκωτικά

Δεν επιτρέπεται να διαφημίζουν ναρκωτικά

Δεν επιτρέπεται να πωλούν μεγάλες ποσότητες κάνναβης (πάνω από πέντε γραμμάρια σε μια και μόνο συναλλαγή)

Οι δήμοι είναι αυτοί που αποφασίζουν εάν θα επιτρέψουν τη λειτουργία των coffee shops στην περιοχή τους και μάλιστα αποφασίζουν και τον αριθμό των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Όμως η κυβέρνηση της Ολλανδίας, όπως τονίζεται στην κυβερνητική ιστοσελίδα, καταργεί την πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» στα coffee shops προκειμένου να αντιμετωπιστεί τα προβλήματα και την εγκληματικότητα που σχετίζεται με την πώληση κάνναβης. Έτσι ο αριθμός των coffee shops πρέπει να μειωθεί και να επικεντρωθούν στην τοπική αγορά σε μια προσπάθεια να γίνουν λιγότερο θελκτικά στους χρήστες που έρχονται από το εξωτερικό.

Έτσι από την 1 Ιανουαρίου 2013 μόνο κάτοικοι της Ολλανδίας θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα coffee shops. Ως κάτοικος ορίζεται αυτός που ζει σε έναν δήμο της Ολλανδίας και είναι καταγεγραμμένος στα εκεί μητρώα.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των περίφημων καφέ υποχρεούνται να διασφαλίζουν πως όσοι χρήστες εισέρχονται στα καφέ είναι κάτοικοι του συγκεκριμένου δήμου και είναι πάνω από 18 ετών.

Το Άμστερνταμ αποφάσισε να μην συμβαδίσει με τη νέα νομοθεσία και να συνεχίσει να πουλά κάνναβη στους τουρίστες.

Όσον αφορά στην καλλιέργεια κάνναβης εάν η αστυνομία εντοπίσει κάποιον που έχει λιγότερα από πέντε φυτά απλά τα κατάσχει, σε περίπτωση που βρει πάνω από πέντε φυτά η αστυνομία μπορεί να ασκήσει δίωξη. Επιπλέον στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την καλλιέργεια κάνναβης η αστυνομία συνεργάζεται με τις ενώσεις ιδιοκτητών και τις υπηρεσίες τελωνείων και εφορίας καθώς και με τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ένοικοι που καλλιεργούν σε σπίτια μπορεί να υποστούν έξωση αλλά και να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα για όσους κλέβουν ρεύμα έτσι ώστε να τροφοδοτήσουν τις ειδικές λάμπες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών.

Αν και η μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια και το εμπόριο μαριχουάνας απαγορεύεται και διώκεται με όλες τις ποινές που προβλέπει ο νόμος λίγο διερευνάται από που προμηθεύονται τα καφέ την κάνναβη που πωλούν.

Σχετικά με το έγκλημα στην Ολλανδία το 72% του οργανωμένου εγκλήματος έχει σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα με τα σκληρά ναρκωτικά (κοκαϊνή και συνθετικά ναρκωτικά) αν και υπάρχει ένα 62% των ερευνών των διωκτικών αρχών που συνδέεται με οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση ελαφριών ναρκωτικών.

Πολέμιοι της φιλελεύθερης πολιτικής όσον αφορά στην πώληση κάνναβης στην Ολλανδία υποστηρίζουν ότι τα coffee shops σχετίζονται με το παραεμπόριο προϊόντων κάνναβης αλλά και με τη διακίνηση και πώληση σπόρων προς καλλιέργεια κάνναβης.

Επίσης υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της προμήθειας γίνεται από εμπόρους μέλη του οργανωμένου εγκλήματος.

Εδώ έγκειται και το παράδοξο της μπροστινής/πίσω πόρτας (front door/back door ). Front door είναι η νόμιμη όψη των coffee shops, και back door η πιο σκοτεινή πλευρά, δηλαδή αυτή της αγοράς κάνναβης από ύποπτες πηγές.

Δημοφιλή