Ποιες είναι τελικά οι θέσεις των κομμάτων για την αποποινικοποίηση της κάνναβης;

Ποιες είναι τελικά οι θέσεις των κομμάτων για την αποποινικοποίηση της κάνναβης;
Young demonstrator takes part in a march calling for the legalization of marijuana along Paulista Avenue in Sao Paulo, Brazil, on May 14, 2016. / AFP / NELSON ALMEIDA (Photo credit should read NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images)
Young demonstrator takes part in a march calling for the legalization of marijuana along Paulista Avenue in Sao Paulo, Brazil, on May 14, 2016. / AFP / NELSON ALMEIDA (Photo credit should read NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images)
NELSON ALMEIDA via Getty Images

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης είναι ένα ζήτημα που έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο πολιτικών συζητήσεων, με τα κόμματα να κρατούν σε κάθε περίπτωση είτε θετική, είτε αρνητική, είτε μετριοπαθή στάση.

Η «Παγκόσμια Πορεία για την Κάνναβη», ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1999, ζητώντας την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης της. Στη χώρα μας, η πρώτη επίσημη γιορτή για την αποποινικοποίηση της κάνναβης έλαβε χώρα πέρυσι στην πλατεία Συντάγματος. Στόχος των διοργανωτών ήταν να τονίσουν την αποτυχία της κατασταλτικής αντιναρκωτικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια εναλλακτική αντιμετώπιση με αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, νόμιμη καλλιέργεια, διάθεση και κατανάλωση κάνναβης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Στις αρχές του μήνα έλαβε χώρα η δεύτερη συγκέντρωση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, στα πλαίσια της «Συμμαχίας αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά», η οποία είχε πέντε αιτήματα: την επιστημονικά τεκμηριωμένη και τεχνοκρατική ανάλυση του κόστους- οφέλους των αντι-ναρκωτικών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με εναλλακτικά μοντέλα, τη ριζική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις παράνομες ουσίες και τις εξαρτήσεις, την ελευθεροχρησία και την αυτοκαλλιέργεια, την ένταξη της κάνναβης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κλινικά ελεγχόμενη διάθεση των ουσιών σε καταγεγραμμένους χρήστες με στόχο την σταδιακή απεξάρτησή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη Μαρτίου υπογράφηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη, κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανική χρήση. Με αυτή καθορίζεται πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή της καλλιέργειας των ποικιλιών αυτών που προορίζονται αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση. Ουσιαστικά, στη χώρα μας καθιερώνεται σύστημα προέγκρισης για την καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση, η οποία θα χορηγείται από τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

Παρ' όλα αυτά, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της ιατρικής ή ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης. Όπως είχε εξηγήσει πέρυσι η δικηγόρος Λίνα Καρανασοπούλου στην Huffpost Greece, στη χώρα μας υπάρχει πλήρης ποινικοποίηση. «Αν κάποιος έχει επάνω του έως 50γραμ. φούντα ή 5γραμ. κατεργασμένη τότε διώκεται για πλημμέλημα και η ποινή φυλάκισης είναι 5 μήνες». Από τις πλέον δυναμικές ομάδες που μετέχουν στο κίνημα υπέρ της αποποινικοποίησης-νομιμοποίησης, είναι η ομάδα «Ηλιόσποροι», η οποία έχει απευθύνει και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του πως και ο ίδιος είχε συνυπογράψει επιστολή με τα αιτήματά τους το 2009. Ποια όμως είναι τελικά η θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων; Η Huffpost Greece επικοινώνησε τηλεφωνικώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα μεγαλύτερα κόμματα και αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι ελάχιστα έχουν μια παγιωμένη και ξεκάθαρη θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρούσα στην πρώτη «Πορεία για την Κάνναβη», ενώ ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, το 2009 είχε συνυπογράψει επιστολή που απηύθυναν οι Ηλιόσποροι στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία ζητούσαν μεταξύ άλλων την αποποινικοποίηση προμήθειας και κατοχής κάνναβης και τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και ιατρικής χρήσης της. Οι προσπάθειες της Huffpost Greece να μάθει ποιες είναι οι τωρινές θέσεις του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα προέβησαν άκαρπες, με το γραφείο Τύπου, το Τμήμα Υγείας και το Τμήμα Δικαιωμάτων να αδυνατούν μας συνδέσουν με το κατάλληλο πρόσωπο που να έχει γνώση επί του θέματος. Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, ενώ στα τέλη Μαρτίου τελικά καθιερώθηκε σύστημα προέγκρισης για την καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση. Απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δεν πήραμε ούτε από τους ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζουμε όμως ότι η νεολαία του κόμματος είχε καταδικάσει την περσινή γιορτή της κάνναβης, κάνοντας λόγο για «εκδήλωση – κατάντια».

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία επίσης δεν απέστειλαν τις θέσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, είχε καταδικάσει τις περσινές εκδηλώσεις για τη γιορτή της κάνναβης, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ και «κακόγουστη φάρσα». Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του κόμματος στήριξε την πρώτη γιορτή της κάνναβης, ενώ ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, είχε πριν λίγα χρόνια χαρακτηρίσει σε άρθρο του «υποδειγματική» την νέα νομοθεσία για την κάνναβη στην Ουρουγουάη, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή και η πώληση της κάνναβης νομιμοποιείται και γίνεται υπό την εποπτεία του κράτους.

Μια πιο πάγια θέση πάνω στο ζήτημα φαίνεται ότι έχει το ΚΚΕ, το οποίο, σύμφωνα με την απάντηση που μας έδωσε η κ. Λούλα Καρατζά από το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών του Κόμματος, κάνει λόγο για προσπάθεια «αποβλάκωσης» του λαού. Το κομμουνιστικό κόμμα αναφέρει ότι «δεν επιθυμεί να είναι in στο μαντρί, αλλά “out” μαζί με το λαό και τη νεολαία λέει Όχι σ’ όλα τα ναρκωτικά». Υποστηρίζει ότι οι νέοι, που κάνουν χρήση των ναρκωτικών ουσιών, «προσπαθούν να ξεφύγουν από μια κοινωνία που τους συνθλίβει» και τόνισε ότι είναι αντίθετο «είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική, που φυλακίζει τους χρήστες και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους, όσο και με τις πολιτικές της διαχείρισης του προβλήματος». Σ’ αυτή την κατεύθυνση, είναι αντίθετο «με τις πολιτικές της νομιμοποίησης και των υποκατάστατων, στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης». Στηρίζει ταυτόχρονα «τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης – θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης».

Υπέρ της βιομηχανικής χρήσης της κάνναβης είναι και το Ποτάμι, το οποίο μας απέστειλε την ερώτηση που είχαν υποβάλει πέντε βουλευτές του κόμματος σχετικά με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ν. 4139/2013, περί την καλλιέργεια και παραγωγή κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης που τελικά υπογράφηκε τα τέλη Μαρτίου, αλλά και άρθρο του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος ζητούσε να μάθει «γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να υπογράψουν την απόφαση, με την οποία θα επιτραπεί η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα». Ωστόσο δεν έδωσαν στοιχεία για την ιατρική –ή και ψυχαγωγική- χρήση της.

Τέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων μάθαμε ότι το κόμμα είναι υπέρ της ιατρικής και βιομηχανικής χρήσης της κάνναβης. Απάντηση δεν πήραμε από την ΔΗΜΑΡ.

Δημοφιλή