Οι εμμονικοί συλλέκτες και τα τρελά κέρδη στο εμπόριο προσωπικών αντικειμένων διαβόητων ναζιστών

Οι εμμονικοί συλλέκτες και τα τρελά κέρδη του εμπορίου προσωπικών αντικειμένων διαβόητων ναζιστών
Admiral Karl Doenitz (1891 - 1980) commander of Hitler's U-boat fleet. To his right is Adolf Hitler and on his left Hermann Wilhelm Goering. Original Publication: Picture Post - 9258 - Is This Man Dangerous? - pub. 1954 Original Publication: People Disc - HD0138 (Photo by Picture Post/Getty Images)
Admiral Karl Doenitz (1891 - 1980) commander of Hitler's U-boat fleet. To his right is Adolf Hitler and on his left Hermann Wilhelm Goering. Original Publication: Picture Post - 9258 - Is This Man Dangerous? - pub. 1954 Original Publication: People Disc - HD0138 (Photo by Picture Post/Getty Images)
Picture Post via Getty Images

Όσοι επιδίδονται στο κυνήγι ναζιστικών αντικειμένων γνωρίζουν πως τα χρηματικά ποσά που «κινούνται» στη συγκεκριμένη αγορά είναι πολλά. Οι συλλέκτες είναι παθιασμένοι και πληρώνουν σημαντικά – έως και υπέρογκα ποσά- για την απόκτησή τους και όσοι τα βγάζουν σε πλειστηριασμών έχουν σταθερά υψηλά κέρδη.

Αυτά βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστά...Αλλά αξίζει μια «υπενθύμιση» μετά και την είδηση πως ο οίκος Hermann Historica του Μονάχου βγάζει σε πλειστηριασμό έναν σημαντικό αριθμό ναζιστικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και τα εσώρουχα ενός από τους πιο διάσημους ναζιστές!

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η DW στον επικείμενο πλειστηριασμό βγαίνει στο σφυρί το... μεταξωτό εσώρουχο του διαβόητου Χέρμαν Γκέρινγκ με περίμετρο 114 εκατοστών και φυσικά κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί: τι αξία μπορεί να έχει ειδικά αυτό το αντικείμενο για έναν συλλέκτη, ακόμη και παθιασμένο. Όταν όμως μιλάμε για συλλέκτες δεν υπάρχει πάντα...λογική, αλλά πάθος για την απόκτηση ενός ακόμη «πολύτιμου»- τουλάχιστον για εκείνον, αντικειμένου.

Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα και άλλα άκρως παράξενα αντικείμενα όπως για παράδειγμα η μεζούρα που χρησιμοποίησε για να μετρήσει τη δόση του υδροκυανίου που θα έπαιρνε για να αυτοκτονήσει αλλά και «ακτινογραφίες του Χίτλερ και ιατρικές γνωματεύσεις μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, η μάλλινη ζακέτα του, με την οποία εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στη Νυρεμβέργη ο Γιούλιους Στράιχερ, εκδότης της Der Stürmer, μιας από τις μεγαλύτερες προπαγανδιστικές εφημερίδες του Γ΄ Ράιχ».

Ο κατάλογος φέρει την ονομασία «Ο Χίτλερ και οι Μεγάλοι του Ναζισμού - μια ματιά στην άβυσσο του κακού» ενώ, όπως επισημαίνεται στη DW, όλα τα αντικείμενα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του αμερικανού γιατρού Τζον Κ. Λάτιμερ, που κατά τη διάρκεια των Δικών της Νυρεμβέργης ήταν υπεύθυνος για την υγεία των κατηγορουμένων.

Πάντως ο οίκος τονίζει δεν θέλει «να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη ή να πληγώσει αισθήματα. Η Hermann Historica έχει απόλυτη συναίσθηση της καταστροφής που προκάλεσε η γερμανική ιστορία από το 1933 μέχρι το 1945 και απορρίπτει κατηγορηματικά νεοναζιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά ρεύματα».

Δεδομένου όμως ότι στον γερμανικό ποινικό κώδικα υπάρχει απαγόρευση εμπορίας αντικειμένων με αντισυνταγματικά προπαγανδιστικά μέσα, κατά συνέπεια και ενθύμια του ναζισμού, είναι λογικό ο πλειστηριασμός να έχει προκαλέσει μια κάποια συζήτηση σχετικά με την αγοραπωλησία τους αλά και τους πραγματικούς σκοπούς και τα κίνητρα των αγοραστών.

Κάποιοι τονίζουν πως οι επίδοξοι αγοραστές θα πρέπει να δεσμευθούν πως η απόκτηση των αντικειμένων γίνεται για επιστημονικούς ή ιστορικούς σκοπούς άλλα και να υπάρχει έλεγχος επί αυτού. Και φυσικά οι ακτινογραφίες του Χίτλερ και το μεταξωτό εσώρουχο του Γκέρινγκ μάλλον πολύ λίγα έχουν να προσφέρουν στην επιστημονική κοινότητα...

Άλλοι όπως ο ιστορικός Μιξ Γιούργκεν Ζαρούσκι από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου υποστηρίζει, σύμφωνα πάντα με την DW ότι η τιμή των αντικειμένων είναι τόσο υψηλή που κανένα μουσείο δεν θέλει μπει στη διαδικασία να τα αγοράσει.

Πηγή: DW

Δημοφιλή