Το πιο ωραίο κομμάτι των διακοπών δεν είναι αυτό που νομίζετε

Το πιο ωραίο κομμάτι των διακοπών δεν είναι αυτό που νομίζετε
shutterstock

Όταν σκεφτόμαστε το πιο όμορφο κομμάτι των διακοπών μας ονειρευόμαστε ότι είμαστε σε μία παραλία, όπου ξαπλώνουμε αναπαυτικά πίνοντας το ποτό μας και ατενίζοντας το απόλυτο γαλάζιο στην θάλασσα.

Παρ' ολ' αυτά, έρευνα που έγινε το 2010 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Research in Quality of Life διαπίστωσε ότι το καλύτερο κομμάτι των διακοπών είναι πολύ πριν καν πατήσετε το πόδι σας στον ταξιδιωτικό προορισμό που έχετε επιλέξει. Για την ακρίβεια, και μόνο ο σχεδιασμός και η ανυπομονησία πριν το ταξίδι μπορεί να σας κάνει ακόμα πιο ευτυχισμένους και από το ίδιο το ταξίδι.

Συγκεκριμένα, αν και όλοι είναι χαρούμενοι πριν από τις διακοπές, οι επιστήμονες της έρευνας διαπίστωσαν οι άνθρωποι ένιωθαν περισσότερο χαρούμενοι μετά τις διακοπές τους, αν το ταξίδι τους ήταν χαλαρωτικό. Εάν οι διακοπές τους ήταν γεμάτες άγχος ή ουδέτερες, τότε τα επίπεδα ευχαρίστησης που είχαν μετά το ταξίδι ήταν αντίστοιχα με εκείνους που δεν είχαν πάει καθόλου διακοπές.

Η ευχαρίστηση πριν από τις διακοπές, είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν βίωναν μεγαλύτερη χαρά κατά τη διάρκεια σχεδιασμού των διακοπών, μιας και περίμεναν με ανυπομονησία να ταξιδέψουν.

Φυσικά, πέρα από το να σχεδιάζετε τις διακοπές σας, πρέπει και να τις κάνετε! Οι διακοπές είναι εκείνες που μας βοηθούν να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά μας, να «φορτίσουμε» τις μπαταρίες μας, να ξεκουραστούμε, να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να δυναμώσουμε τη σχέση μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.