Γιατί «Ο Αγών μου» του Χίτλερ παραλίγο να γίνει μπεστ σέλερ στη Γερμανία;

Γιατί «Ο Αγών μου» του Χίτλερ παραλίγο να γίνει μπεστ σέλερ στη Γερμανία;
FILE - In this Dec. 11, 2015, file photo, different editions of Adolf Hitler's
FILE - In this Dec. 11, 2015, file photo, different editions of Adolf Hitler's
ASSOCIATED PRESS

Είναι ίσως από τα βιβλία εκείνα που είναι συνυφασμένα με τη φρίκη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος; Για το βιβλίο «ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, το οποίο κατά ένα παράξενο τρόπο έχει γίνει ξανά και πάλι μπεστ σέλερ στη Γερμανία. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε κάτι τέτοιο;

Όπως εξηγεί στο BBC, ο καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντέν, Τόμας Βέμπερ, τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου έληγαν τον περασμένο χρόνο. Για περίπου 70 χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας. Με τον τρόπο αυτό το κρατίδιο, μπορούσε να εμποδίσει οποιαδήποτε αναδημοσίευση του βιβλίου, εάν το έκρινε σκόπιμο.

Συγκεκριμένα το κρατίδιο της Βαυαρίας είχε δώσει μισό εκατ. ευρώ στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου προκειμένου να παράξει μία έκδοση του βιβλίου αλλά σχολιασμένη με κριτική διάθεση. Επιπλέον το κρατίδιο είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιοσδήποτε επιχειρούσε να αναπαράξει το βιβλίο χωρίς κριτική διάθεση θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Καθώς πλησίαζε ο Ιανουάριος του 2016 στην γερμανική κυβέρνηση άρχισε να επικρατεί ανησυχία. Το Ινστιτούτο προειδοποίησε κάποια στιγμή ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μετατραπεί το βιβλίο σε μπεστ σέλερ.

Κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, παρά τις όποιες προσπάθειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μόνο που κατάφερε το Ινστιτούτο με τις ενέργειες αυτές ήταν να αναζωπυρώσουν το δημόσιο ενδιαφέρον για το βιβλίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρκετοί άνθρωποι στη Γερμανία, αγοράζουν το βιβλίο απλά από περιέργεια και ενδιαφέρον.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κύμα αντισημιτισμού και πολιτικού λαϊκισμού παρόμοιο με της δεκαετίας του 1920. Η ανησυχία αυτή έγινε πιο έντονη όταν ο εκδοτικός οίκος Schelm της Βαυαρίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου δίχως όμως να περιέχει κριτικό σχολιασμό. Το κρατίδιο της Γερμανίας αντέδρασε και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να συλλάβουν τον εκδότη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλα αυτά συνέβησαν μόνο και μόνο επειδή η βαυαρική κυβέρνηση αποφάσισε να εμποδίσει τις αναδημοσιεύσεις. Ούτως ή άλλως οι νεοναζί είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο μέσω του διαδικτύου εδώ και πολλά και είναι λίγο απίθανο, κατά τον κ. Βέμπερ να επηρεαστούν από μία έντυπη έκδοση. Ο κίνδυνος όμως βρίσκεται αλλού όπως προειδοποίησε ο γερμανός διανοούμενος Νιλς Μίνκμαρ με δηλώσεις του στο Der Spiegel. Όπως ανέφερε, η πολιτιστική αλαζονεία και η υπεροψία απέναντι στις λίγοτερο μορφωμένες κοινωνικές τάξεις έχει οδηγήσει στην αλλοτρίωση τους, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση του δεξιού λαϊκισμού στη χώρα.

Δημοφιλή