Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM
Dieter Spannknebel

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESM) ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκ. ευρώ - από τα συνολικά 10,3 δισεκ. ευρώ- της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την πρώτη εκταμίευση αυτής της δεύτερης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και να βοηθήσει στην αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου έρχονται μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για την αποδέσμευση 7,5 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει ψηφίσει νόμους που: θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα φόρου εισοδήματος, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι επί της αρχής πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από τη συνεχή εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα».

Τα 2,8 δισεκ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα, επισημαίνει ο ESM. Αυτό υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 28,9 δισεκ. ευρώ, από το συνολικό πρόγραμμα που φθάνει τα 86 δισεκ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν από κοινού αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής 170,7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, καταλήγει η ανακοίνωση του ESM.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή