Έρευνα: Αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, αυτό θα συμβεί μάλλον μετά από 1.500 χρόνια

Έρευνα: Αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, αυτό θα συμβεί μάλλον μετά από 1.500 χρόνια
a science fiction type obelisk against a cloud filled sky
a science fiction type obelisk against a cloud filled sky
kodachrome25 via Getty Images

Είναι σε γενικές γραμμές γνωστό το Παράδοξο του Φέρμι, για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής: Πρόκειται για την αντίφαση μεταξύ της υψηλής πιθανότητας ύπαρξης εξελιγμένης εξωγήινης ζωής στο σύμπαν (όπως προκύπτει π.χ μέσω της εξίσωσης του Ντρέικ) και της «σιωπής»/ έλλειψης στοιχείων και ενδείξεων που υφίσταται μέχρι σήμερα. Πολλοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα- και πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Cornell υποστηρίζει πως, εάν τελικά κάποιος ξένος πολιτισμός έρθει σε επαφή μαζί μας, αυτό δεν θα συμβεί πριν περάσουν 1.500 χρόνια.

«Δεν έχουμε έρθει σε επικοινωνία με εξωγήινους ακόμα, καθώς το Διάστημα είναι μεγάλο- αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς εκεί έξω» λέει ο Έβαν Σολομωνίδης, 19 ετών, φοιτητής του Cornell, και συντελεστής της μελέτης «Α Probabilistic Analysis of the Fermi Paradox» (Πιθανοτική Ανάλυση του Παραδόξου του Φέρμι- σε συνεργασία με τον καθηγητή Γερβάντ Τερζιάν).

Η εν λόγω παρουσίαση βασίζεται στην αποδόμηση/ ανάλυση του Παραδόξου του Φέρμι και τον συνδυασμό του με την αρχή της Μετριότητας (Mediocrity Principle), για τη δημιουργία μιας νέας εξίσωσης.

«Είναι δυνατόν να λάβουμε επικοινωνία οποιαδήποτε στιγμή, αλλά γίνεται πιο πιθανό ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο περίπου 1.500 χρόνια από σήμερα» λέει σχετικά ο κ. Σολομωνίδης. «Μέχρι τότε, είναι πιθανό να φαίνεται πως είμαστε μόνοι- ακόμα και αν δεν είμαστε. Αλλά αν σταματήσουμε να ψάχνουμε, μπορεί να χάσουμε τα σήματα. Οπότε θα έπρεπε να συνεχίσουμε να ψάχνουμε».

Σύμφωνα με το Παράδοξο του Φέρμι, δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη υπάρχουν στον γαλαξία μας, ωστόσο εξωγήινοι δεν μας έχουν επισκεφθεί ή επικοινωνήσει μαζί μας. Εξ ου και το παράδοξο: Το σύμπαν είναι γεμάτο με «θετικές» πιθανότητες. Η αρχή της Μετριότητας (Κοπέρνικος) λέει ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά δεν είναι μοναδικά/ ξεχωριστά, καθώς οι φυσικές διαδικασίες είναι μάλλον κοινές στο σύμπαν- και ως εκ τούτου θα περάσει καιρός πριν μας ανακαλύψουν εξωγήινοι (από την άποψη ότι δεν η Γη δεν είναι όσο «ξεχωριστή» νομίζουμε).

Η αναζήτηση εξωγήινων απαιτεί την αποστολή σημάτων όπως π.χ. τηλεοπτικές μεταδόσεις. Λειτουργώντας ως «ηλεκτρονικοί πρεσβευτές», τα σήματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης αποστέλλονται στο Διάστημα ως αποτέλεσμα των κανονικών εκπομπών/ τηλεπικοινωνιών. Τα σήμερα αυτά, που ξεκίνησαν από τη Γη, ταξιδεύουν στο Διάστημα εδώ και 80 χρόνια στην ταχύτητα του φωτός. Εάν εξωγήινοι τα λάβουν, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακατανόητα, σύμφωνα με τον κ. Σολομωνίδη, καθώς οι εξωγήινοι θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουν τα κύματα φωτός, μετατρέποντάς τα σε ήχους, και μετά να «βρουν άκρη» ανάμεσα σε 3.000 ανθρώπινες γλώσσες για να κατανοήσουν το μήνυμα. Επίσης, οι μεταδόσεις/ σήματα της Γης έχουν φτάσει σε άστρα σε ακτίνα 80 ετών φωτός από τον Ήλιο- περίπου 8.531 άστρα και 3.555 πλανήτες σαν τη Γη, τη στιγμή που ο γαλαξίας μας και μόνο περιέχει 200 δισεκατομμύρια άστρα.

«Ακόμα και ο απλός, τυπικός σπειροειδής γαλαξίας μας- όχι ιδιαίτερα μεγάλος σε σχέση με άλλους γαλαξίες- είναι απίστευτα τεράστιος» σημειώνει ο κ. Σολομωνίδης. «Οι αριθμοί αυτοί είναι που καθιστούν αντιφατικό το Παράδοξο του Φέρμι. Έχουμε “φτάσει” σε τόσα άστρα και πλανήτες, σίγουρα θα είχαμε “πιάσει” κάποιον μέχρι τώρα, και αυτοί θα είχαν απαντήσει...αυτό επιδεικνύει γιατί φαίνεται πως είμαστε μόνοι».

Συνδυάζοντας τις εξισώσεις του Παραδόξου του Φέρμι με την αρχή της Μετριότητας, οι συντελεστές της έρευνας συμπεραίνουν ότι η Γη μπορεί να λάβει μήνυμα/ σήματα από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό όταν τα σήματά μας θα έχει λάβει περίπου ο μισός γαλαξίας, σε περίπου 1.500 χρόνια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε λάβει μέχρι τότε, και αν δεν έχει συμβεί αυτό θα σημαίνει ότι είμαστε μόνοι. Απλά λέμε ότι είναι κάπως απίθανο να μην έχουμε λάβει απάντηση πριν από τότε».

Δημοφιλή