Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Θέλουμε να προχωρήσει η επένδυση. Κάθε άλλο πλάνο μας βρίσκει αντίθετους»

Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Θέλουμε να προχωρήσει η επένδυση. Κάθε άλλο πλάνο μας βρίσκει αντίθετους»

H HuffPost Greece, συνομίλησε με τον Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος δήλωσε : «Θέλουμε να προχωρήσει η επένδυση. Κάθε άλλο πλάνο μας βρίσκει αντίθετους».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του έχει ως εξής:

Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου;

Η επαφή μας με τον χώρο είναι καθημερινή, είμαστε ο Δήμος που κάνει την αποκομιδή των απορριμάτων. Η κατάσταση, ειδικά στην αίθουσα αναχωρήσεων, είναι τραγική. Η ζέστη εκεί είναι αφόρητη και πολλοί μετανάστες έβγαλαν έξω σκηνές που, ανά περιόδους, φτάνουν μέχρι τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Βλέπεις ανθρώπους να κοιμούνται ή παιδιά να παίζουν λίγα μέτρα από έναν δρόμο όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα. Δεν μπορείς να ζήσεις εκεί, ειδικά στο τέρμιναλ.

Στις άλλες δύο εγκαταστάσεις; (γήπεδα χόκεϊ και μπεϊζμπολ);

Νομίζω ότι οι καλύτερες συνθήκες είναι στο γήπεδο μπέϊζμπολ, γιατί ο χώρος είναι ανοιχτός. Πάντως και οι δύο είναι αθλητικές υποδομές και δεν δημιουργήθηκαν για να φιλοξενούν ανθρώπους. Και δεν μιλάμε για μερικές δεκάδες ανθρώπους που αναγκαστικά στεγάστηκαν, αλλά για χιλιάδες.

Δεν μπορείς να ζήσεις εκεί, ειδικά στο τέρμιναλ.

Ο Δήμος πως συνδράμει;

Βοηθάμε στην καθαριότητα (οι όμορροι Δήμοι) για να μην ξεσπάσει καμιά επιδημία και πολλαπλασιαστούν οι κίνδυνοι. Μαζεύουμε τα σκουπίδια στον περιβαλλοντα χώρο. Η καθαριότητα μέσα είναι σε αποδεκτό επίπεδο, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Βοηθάνε και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, προσέχουν να μην αφήνουν σκουπίδια. Όταν 4 χιλιάδες άνθρωποι ζούνε και κινούνται συνεχώς στον ίδιο χώρο, αναπόφευκτα καποια ρύπανση δημιουργείται.

Οι συνθήκες υγιεινής;

Θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, αν π.χ. υπήρχαν περισσότερες χημικές τουαλέτες. Το νερό δεν επαρκεί- πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα, ενώ ακόμη και τον χειμώνα πολλοί έκαναν το μπάνιο τους εκεί.

Δεκαπέντε χρόνια περιμένουμε το Ελληνικό να γίνει χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής

Όχληση στις κοντινές γειτονιές υπάρχει;

Δεν θέλω να κινδυνολογήσω- δεν είχαμε στον αστικό ιστό κανενός τύπου επικίνδυνα φαινόμενα. Οι μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθερα σε κοντινές περιοχές, κάνουν τη βόλτα τους χωρίς να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Περιστατικά παραβατικότητας έχουν καταγραφεί αρκετά αλλά μόνο μεταξύ τους- συγκρούσεις, ναρκωτικά, πορνεία. Πάντως, κανείς δε γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τους θερινούς μήνες. Υπάρχουν δημότες που δεν κατεβαίνουν πια στην παραλία, γιατί φοβούνται για την ασφάλειά τους. Και, όντως, δεν μπορεί κανείς να τους την εγγυηθεί.

Όσον αφορά το μέλλον του χώρου και τα σχέδια αξιοποίησής του;

Από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου camp (χόκεϊ) υπήρχε η δέσμευση από την κυβέρνηση και τον κ. Μουζάλα ότι το Ελληνικό θα κλείσει στις 31 Μαρτίου. Σχεδόν 3 μήνες πέρασαν από τότε, συνεχίζει να λειτουργεί και η κατάσταση είναι ολοένα χειρότερη και για τους μετανάστες και για την τοπική κοινωνία, που έχει εξαντλήσει την υπομονή της. Δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση και όλες οι επιστολές που έχουμε στείλει σε κρατικούς φορείς και την Περιφέρεια, έχουν μείνει αναπάντητες. Δεκαπέντε χρόνια περιμένουμε το Ελληνικό να γίνει χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Θέλουμε να προχωρήσει η επένδυση και να ανοίξουν θέσεις εργασίας για Έλληνες- κάθε άλλο πλάνο μας βρίσκει αντίθετους.

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να ενημερωθούμε σχετικά με το άμεσο μέλλον του χώρου. Ο γ.γ. κύριος Μαντούβαλος δήλωσε πως μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα πριν τον Αύγουστο, πρόθεση του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του χώρου, ειδικά του παλιού τέρμιναλ. «Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις ροές (προσφύγων και μεταναστών)- ότι λέμε ισχύει για τις τωρινές ροές, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, και με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης άλλων χώρων φιλοξενίας στην Αττική. Αν αυξηθούν ξανά οι ροές, ανατρέπονται όλα», μας λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Δημοφιλή