Η τακτική Τσίπρα για τα εργασιακά

Η τακτική Τσίπρα για τα εργασιακά
Sooc

Συμμαχίες στο εξωτερικό και το εσωτερικό με στόχο να απομονωθεί το ΔΝΤ στην συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για τα εργασιακά, διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανάπτυξη της στρατηγικής αυτής φάνηκε από την επίσκεψη Γιούνκερ και περιλαμβάνει:

-επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων

-διατήρηση κατώτατου μισθού

-όχι στις ομαδικές απολύσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι όταν ξεκινήσει το φθινόπωρο η τελική φάση των διαπραγματεύσεων στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ (που τότε θα πρέπει και να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα…), στο τραπέζι να κάθονται περισσότεροι που να συμφωνούν με τις τρεις ελληνικές θέσεις.

«Εγώ δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ των θεσμοθετημένων συλλογικών διαπραγματεύσεων – κάτι που προωθεί και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στις συζητήσεις που έχει με τον ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας).

Παράλληλα με τον πρωθυπουργό κινείται ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος διαμορφώνει το πεδίο στο εσωτερικό. Στις σημερινές συναντήσεις της 8μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (συμμετέχουν 7 ξένοι και ο καθηγητής εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ Γιάννης Κουκιάδης), η οποία θα εισηγηθεί τις «βέλτιστες πρακτικές» για τα εργασιακά, οι εργοδοτικοί φορείς που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και άλλοι θεσμικοί φορείς (ΟΚΕ) δήλωσαν ότι:

-δεν θέλουν αλλαγή στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και στα επιδόματα

-είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-είναι κατά των ομαδικών απολύσεων

-θέλουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Δημοφιλή