Το λάθος του δημοσιογράφου να ρωτήσει τον Πούτιν για τον Τραμπ. Τι του απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος

Το λάθος του δημοσιογράφου να ρωτήσει τον Πούτιν για τον Τραμπ. Τι του απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος

Τι ήθελε ο γνωστός δημοσιογράφος του CNN, Φαρίντ Ζακάρια και ρώτησε τον Πούτιν για τον Τραμπ; Η απάντηση που πήρε ήταν μακροσκελής με αρκετή δόση ειρωνείας και όσο το ακροατήριο τον καταχειροκροτούσε τόσο το χαμόγελο του δημοσιογράφου «πάγωνε».

Ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ζακάρια ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο γιατί χαρακτήρισε ευφυή, ταλαντούχο και έξυπνο υποψήφιο τον Τραμπ.

Και ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του.

«Είστε πολύ διάσημος στη χώρα μου, όχι μόνο ως παρουσιαστής σε έναν μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό, αλλά και ως ακαδημαϊκός, όμως γιατί κάνετε ζογκλερικά με αυτά που είπα;» ρώτησε ο Πούτιν ενώ δίπλα του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι που ακούει την μετάφραση δεν μπορεί να κρατήσει τα γέλια του.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Η δημοσιογραφική σας πλευρά κυριαρχεί εις βάρος της αναλυτική σας. Ας εξετάσουμε τι ακριβώς είπα» λέει ο Ρώσος πρόεδρος και συνεχίζει: «Είπα ότι ο Τραμπ είναι ένας λαμπρός, φανταχτερός, υποψήφιος. Δεν νομίζετε πως είναι; Εγώ το πιστεύω...Δεν του απέδωσα κανένα άλλο χαρακτηρισμό. Όμως αυτό που τόνισα ήταν ότι καλωσορίζω αυτό που ο κ. Τραμπ είπε, δηλαδή ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Που είναι το κακό σε αυτό; Το καλωσορίζουμε, εσείς όχι;».

Ο Ζακάρια έχει πλέον σοβαρέψει και ο Ρέντσι δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του από τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα ο Πούτιν.

«Όπως και να έχει δεν επεμβαίνουμε στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Θα συνεργαστούμε με όποιον από τους υποψηφίους επιλέξει ο αμερικανικός λαός για πρόεδρο. Μια παρένθεση (λέει ο Πούτιν) η Αμερική διδάσκει όλους τους άλλους τι σημαίνει δημοκρατίας, όμως πραγματικά πιστεύετε ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι δημοκρατικές; Δύο φορές στην αμερικανική ιστορία έχει εκλεγεί πρόεδρος με τις ψήφους των υπερ – αντιπροσώπων (superdelegates) που υποστηρίζονται από τη μειοψηφία των ψηφοφόρων. Αυτή είναι η δημοκρατία σου;» ρωτά τον δημοσιογράφο και συνεχίζει : «Πως ανακατεύεστε στις υποθέσεις μας; Λύστε πρώτα τα δικά σας ζητήματα. Όμως συμφωνώ ότι οι αμερικανικές εκλογές πράγματι δεν είναι δική μας υπόθεση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές που θέλουν εισαγγελείς να διώκουν διεθνείς παρατηρητές από τα εκλογικά τμήματα. Όμως αυτό είναι ένα δικό τους εσωτερικό ζήτημα που πρέπει να διευθετήσουν».

Σε άλλο σημείο ο Βλάντιμιρ Πούτιν λέει: «Οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη και ίσως η μόνη υπερδύναμη σήμερα. Το αποδεχόμαστε. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ. Όπως και να εξελιχθούν οι εκλογές θα προκύψει ένας νέος επικεφαλής της χώρας με τεράστια εξουσία. Η Αμερική διέρχεται εσωτερικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές. Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή υπερδύναμη όπως αυτή, και εμείς τη χρειαζόμαστε επίσης. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι η διαρκής παρέμβαση στις υποθέσεις μας, να μας λένε πως θα πρέπει να ζούμε και να γίνονται εμπόδια στη διαδρομή που κάνει η Ευρώπη για να οικοδομήσει τις σχέσεις της μαζί μας».

Εδώ ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκει την ευκαιρία να σχολιάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του από την ΕΕ λόγω Ουκρανίας, αλλά και στα αντίμετρα που έχει λάβει η Μόσχα κατά της ΕΕ.

«Οι κυρώσεις (που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία στην ΕΕ) επηρεάζουν τις ΗΠΑ; Καθόλου, δεν τους καίγεται καρφί. Τα αντίμετρα που έχουμε επιβάλει ποιους επηρεάζουν; Φυσικά την Ευρώπη. Όπως και να έχει οι αμερικανοί λένε στους Ευρωπαίους “κάντε υπομονή για λίγο ακόμη”. Δεν ξέρω γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να το κάνουν αυτό, αλλά εάν το επιθυμούν τότε εντάξει “κάντε υπομονή για ακόμη λίγο”». Ο Πούτιν αφού τελειώνει την πρότασή του γυρίζει το κεφάλι του προς τον Ματέο Ρέντζι και τον ρωτά: «Ματέο γιατί πρέπει “να κάνεις υπομονή για λίγο ακόμη” εξήγησέ μας σε παρακαλώ. Ο Ματέο Ρέντζι είναι εξαιρετικός ομιλητής όπως έχουμε ήδη δει». Ο Ιταλός πρωθυπουργός γελάει με την καρδιά του και ο Ρώσος πρόεδρος τον διαβεβαιώνει πως το εννοεί αυτό που λέει. «Η Ιταλία πρέπει να είναι περήφανη» συνεχίζει.

Ο Πούτιν επανέρχεται στην αρχή του ερωτήματος και σχολιάζει: «Όπως και να έχει, δεν υποστηρίζουμε κανέναν (αναφέρεται στους υποψήφιους των αμερικανικών εκλογών). Όποιος και αν εκλεγεί, με αυτόν θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Απλά ελπίζουμε το άτομο αυτό να επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και από κοινού να οικοδομήσουμε έναν πιο ασφαλή κόσμο».

Δημοφιλή