Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έναρξη των συναντήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έναρξη των συναντήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση
Sooc

Σκληρή μάχη αρκετών μηνών αναμένεται να είναι αυτή για τη δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Οι συναντήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα το Σεπτέμβριο. Η , εμπειρία όμως από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εκ των προτέρων για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Για αυτό που όμως μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος είναι ότι αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει πριν από το τέλος του 2016. Οι εκπρόσωποι των θεσμών που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έχουν συγκεντρωθεί αυτές τις ημέρες και πάλι στην Αθήνα, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η ατζέντα άλλωστε είναι ιδιαίτερα καυτή καθώς όλα τα ανοιχτά θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι και οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να μην δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης εάν πρώτα δεν έχουν βρει «κοινό τόπο» σε όλα τα μέτωπα.

Πιο σημαντικό από όλα η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για το χρέος, αλλά και από τις απαιτούμενες αλλαγές (σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ) στους στόχους του προγράμματος.

Για το χρέος η στάση του Ταμείου είναι ξεκάθαρη. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν «γενναίες» αποφάσεις άμεσα προκειμένου να διευθετήσουν το θέμα. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος που έχει θέσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα και να δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Το Ταμείο βέβαια αμφισβητεί και τους στόχους του προγράμματος. Ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, είναι αδύνατο να επιτευχθούν.

Την ίδια άποψη βέβαια δεν έχουν οι Ευρωπαίοι δανειστές που θεωρούν ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι αδιαπραγμάτευτοι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έσπευσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτου να ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος το 3,5% του ΑΕΠ θα ισχύσει και όχι για ένα χρόνο . Το βασικό για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο για τους στόχους θα τους επανεξετάσουμε όταν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με την επιμονή του ΔΝΤ για μείωση των δημοσιονομικών στόχων ήταν πιο ελαστικός. Υπάρχουν προβλέψεις και από τις δύο πλευρές . Δεν μπορώ να πω από τώρα αν έχουμε λάθος εμείς ή το Ταμείο είναι νωρίς ακόμη να το πει κανείς . Οι στόχοι θα επανεξετάζονται σε ορίζοντα χρόνου πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Απαντώντας στην ερώτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους ο κ Τσακαλώτος έκανε μια δεικτική δήλωση σημειώνοντας ότι το Eurogroup « πάντα βρίσκει λύση σε τέτοια θέματα αλλά την βρίσκει την τελευταία στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει θρίλερ και στη δεύτερη αξιολόγηση.

Και πως να μην υπάρξει άλλωστε, από τη στιγμή που στην ατζέντα των θεμάτων που θα εξεταστούν, εκτός από το χρέος και τους στόχους του προγράμματος, υπάρχει το "πολιτικά ευαίσθητο" θέμα για την κυβέρνηση των εργασιακών.

Όπως όλα δείχνουν οι δανειστές ετοιμάζονται να φέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα εξής:

1. Ομαδικές απολύσεις: Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση τους.

2.Ανταπεργία: Οι θεσμοί σχεδιάζουν να δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει εργαζόμενους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας.

3.Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και κανένα επίδομα

4. Κατάργηση-Ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού: Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα κατάργησης τους για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

5.Αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης και προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας

6. Αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου: Στο μικροσκόπιο θα μπουν η χρηματοδότηση και ο τρόπος εκλογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ημέρες άδειας των συνδικαλιστών αλλά και η άρση της απαγόρευσης απόλυσης τους.

7. Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Η κυβέρνηση επιμείνει στην επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

8. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως η “μικροεργασία” στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

9. Μείωση του κόστους εργασίας: Μείωση κόστους των υπερωριών, της απασχόλησης το σαββατοκύριακο, αλλά και ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Δημοφιλή