Ερντογάν: Αν συνεχίσει η ΕΕ την ίδια πορεία θα φύγουν κι άλλα Κράτη-Μέλη

Ερντογάν: Αν συνεχίσει η ΕΕ την ίδια πορεία θα φύγουν κι άλλα Κράτη-Μέλη
Turkish President Tayyip Erdogan greets his supporters during an opening ceremony in Istanbul, Turkey May 6, 2016. REUTERS/Murad Sezer
Turkish President Tayyip Erdogan greets his supporters during an opening ceremony in Istanbul, Turkey May 6, 2016. REUTERS/Murad Sezer
Murad Sezer / Reuters

Oι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ξενοφοβίας και την επικράτηση των αντιμεταναστευτικών θέσεων, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταρχάς κατήγγειλε την ισλαμοφοβία που επικρατεί σε πολλές χώρες για το γεγονός ότι καθυστερεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και κατηγόρησε την ΕΕ ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά προειδοποιώντας ταυτόχρονα τις Βρυξέλλες ότι και άλλες χώρες θα επιδιώξουν να αποχωρήσουν.

«Η τακτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε βάρος της Τουρκίας είναι ισλαμοφοβική, για αυτό ακριβώς καθυστερούν τις διαδικασίες εισδοχής μας» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σήμερα.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση βαθύνει την ασυνέπειά της και συνεχίσει την ίδια πορεία, βραχυπρόθεσμα θα είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι θα έλθει αντιμέτωπη και με νέες αποχωρήσεις» κρατών μελών της, τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και το μήνυμα που έστειλε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί:

«Ο κατακερματισμός της ΕΕ ξεκίνησε. Η Βρετανία είναι η πρώτη που εγκατέλειψε το πλοίο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ σημείωσε ότι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία αμαυρώθηκε από την ισλαμοφοβία και τα αντιτουρκικά συναισθήματα που τροφοδότησαν πολλοί πολιτικοί.

«Ήταν μια ανησυχητική διαδικασία… κατά τη διάρκεια της οποίας πολιτικοί μεγάλων κομμάτων βασίστηκαν στην ρητορική της ακροδεξιάς σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε ο Τσελίκ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να συλλογιστεί προσεκτικά την απόφαση των Βρετανών και να ενστερνιστεί περισσότερο ανοικτές προς όλους πολιτικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της διεύρυνσης και της ενσωμάτωσης είναι μια αποτυχία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή