Το Brexit ίσως ακριβύνει τα ρούχα του Zara (και οι Βρετανοί δεν το έχουν πάρει καθόλου ψύχραιμα)

Το Brexit ίσως ακριβύνει τα ρούχα του Zara (και οι Βρετανοί δεν το έχουν πάρει καθόλου ψύχραιμα)
A woman looks at a display window in a Zara store in Madrid, Spain, June 15, 2016. REUTERS/Paul Hanna
Paul Hanna / Reuters
A woman looks at a display window in a Zara store in Madrid, Spain, June 15, 2016. REUTERS/Paul Hanna

Υπάρχουν μερικές σταθερές σε αυτή τη ζωή. Μία από αυτές, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, είναι το Zara. Όλοι έχουμε ψωνίσει από αυτό, όλοι το ξέρουμε, όλοι στρεφόμαστε εκεί «στις δύσκολες στιγμές».

Ωστόσο, μία μόλις μέρα μετά το Brexit και ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να καταλάβει «από που του ήρθε», ο καθένας συνηδητοποιεί σιγά σιγά τις πιθανές συνέπειες, ανάλογα φυσικά με όσα τον αφορούν.

Και επειδή λοιπόν «ο καθένας με τον πόνο του», μία εφιαλτική σκέψη πέρασε από το μυαλό της δημοσιογράφου της Βρετανικής Huffington Post, Rosy Cherrington: ότι τα ρούχα του Zara μπορεί να ακριβύνουν. Πανικός!

Και αυτή η τρομακτική συνειδητοποίηση δεν αφορά μόνο τα Ισπανικά Zara, αλλά και τα Σουηδικά H&M. Και αυτό επειδή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την οποία έχει υπογράψει η Βρετανία, ίσως τώρα διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τις εμπορικές συμφωνίες που θα διαπραγματευθεί λόγω Brexit μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Βρετανία, γράφει η Cherrington, ίσως χρειαστεί να πληρώνει για να εισάγει τα ρούχα κάτι που φυσικά σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι τιμές τους.

Αλλά ο τρόμος του καταναλωτή δεν σταματάει εκεί, αφού το Brexit μπορεί να επηρεάσει και τις αγορές από αγαπημένα online καταστήματα των γυναικών και όχι μόνο, όπως είναι τα Sephora και το Nasty Gal. Τα προϊόντα τους είναι ήδη ακριβότερα, γράφει η Βρετανίδα δημοσιογράφος, αφού η Βρετανική λίρα έχει καταρρεύσει.

Μπορεί σε κάποιους αυτός ο προβληματισμός να ακούγεται αστείος, αλλά στην ουσία δεν είναι. Γιατί αυτό το συμπέρασμα είναι πιθανό να έχει εφαρμογή σε πολλές εταιρείες και προϊόντα τα οποία εισάγει η Βρετανία. Ίσως να μην έχει να κάνει με μία φούστα από τα Zara, αλλά με κάτι περισσότερο σοβαρό.

Αλλά ποιον κοροϊδεύουμε; Σκεφτήκαμε για ένα δευτερόλεπτο την πιθανότητα να ακριβύνουν -και άλλο- τα Zara στην Ελλάδα και μας έλουσε κρύος ιδρώτας. Όχι, αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία.