Κατρούγκαλος: Ακραίος παίκτης το ΔΝΤ όσον αφορά στα εργασιακά

Κατρούγκαλος: Ακραίος παίκτης το ΔΝΤ όσον αφορά στα εργασιακά
sooc

«Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το Brexit, και κάνει λόγο για «ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό».

Προσθέτει ότι δεν πρόκειται για βρετανική εξαίρεση, «η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παντού», και τονίζει πως «, για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο».

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά, πάντως, ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης, «νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας», λέει.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέει ότι η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής «είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους», ωστόσο σημειώνει ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρμουμπλής, «εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή».

Επίσης τάσσεται υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία», ενώ παράλληλα «εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων».

Εξηγώντας την άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του, όπου τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, «και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του», μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος. «Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη», σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι «όπως απομονώθηκε [το Ταμείο] στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό», αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και «θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε», επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι' αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων».

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών.. «είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης», προθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: «Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο».

Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι «ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης», λέγοντας πως «οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου:

Ερ: Κύριε υπουργέ, το τεράστιο θέμα των ημερών είναι το βρετανικό Brexit, το ηχηρό «όχι» των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακούσαμε τον Πρόεδρο Ολάντ να δηλώνει ότι Ευρώπη είναι οι αξίες της και όχι μόνο η ενιαία αγορά. Ακούσαμε, επίσης, τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα, ένα κοινωνικό πρόσωπο για την Ευρώπη, να λέει επίσης ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρισαν την πλάτη στους τεχνοκράτες. Εσείς τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;

Απ: Νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο- αυτό το τόσο ευγενικό όνειρο για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, για μια Ευρώπη που θα μπορούσε ο καθένας πολίτης να αναζητήσει τον δικό του σκοπό ευημερίας, στο πλαίσιο όμως ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που είχε το σύστημα της οικονομίας της αγοράς, ρυθμισμένο όμως από τα κοινωνικά δικαιώματα, από τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου. Αυτό είναι σε προφανή κρίση τις τελευταίες δεκαετίες. Ακριβώς αυτή η οικονομική ορθοδοξία που επιβλήθηκε στους λαούς ως μονόδρομος είναι που δημιουργεί την ασφυξία των προοπτικών της ΕΕ. Είναι τυχαίο που σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή η αποδοχή, η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι υψηλή; Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται παντού. Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι ένα καμπανάκι που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό, είναι αυτή η απόφαση του βρετανικού λαού. Προφανώς δεν είναι ομοιογενές το «όχι» ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που ψήφισαν «όχι» -«leave» για την ακρίβεια, αποχώρηση-, ψήφισαν με ξενοφοβικά κριτήρια εναντίον των μεταναστών ή με αναμνήσεις αυτοκρατορικού μεγαλείου. Εάν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο, θα λέγαμε ότι είναι η βρετανική εξαίρεση. Δυστυχώς δεν είναι. Ακριβώς λοιπόν γι' αυτό τον λόγο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται μια επιστροφή στις ρίζες της κοινωνικής Ευρώπης ακριβώς για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο.

Ερ: Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις κύριε υπουργέ; Είδαμε δηλώσεις σήμερα από το Βερολίνο και από την κ. Μέρκελ και από τον κ. Σόιμπλε σε άλλη κατεύθυνση. Περίμενα να πει κάτι η καγκελάριος, απεναντίας συγκάλεσε σύσκεψη ας το πούμε του διευθυντηρίου των «τριών» ισχυρών χωρών και βεβαίως είπε ότι η Ευρώπη είναι δυνατή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δεν είδα να «ρίχνει λίγο νερό στο κρασί της».

Απ: Δεν περιμένω πολλά πράγματα από αυτούς που ήταν οι πρωταθλητές της αδιέξοδης αυτής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Περιμένω όμως πολλά πράγματα από τους λαούς. Θεωρώ ότι ακριβώς και οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες είναι υπερώριμες για μια στροφή. Οι υποκειμενικές, γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως, παντού δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί λαοί να ανεχθούν αυτή την άρνηση του εαυτού της Ευρώπης. Και αντικειμενικά γιατί και στην πράξη η οικονομία δεν πηγαίνει καλύτερα με την εφαρμογή των συνταγών αυτών. Συγκρίνετε απλώς τις επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών όπου εφαρμόζονται νεοκενσϋανές πολιτικές από τον Ομπάμα από αυτές τις πολιτικές λιτότητας που ουσιαστικά καταπνίγουν κάθε ικμάδα δυναμισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας.

Ερ: Μακάρι κύριε υπουργέ. Άρα να πούμε δηλαδή ότι σε συνδυασμό και με τις εκλογές της Ισπανίας, αν συμβεί αυτό που λέτε, φαντάζομαι και γενικότερα με το μήνυμα που δίνεται με το βρετανικό δημοψήφισμα, να περιμένουμε να χαλαρώσουν και οι πιέσεις απέναντι σε εσάς προσωπικά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα μπει το εργασιακό; Γιατί σας ακούσαμε να λέτε πολλές φορές αυτή την εβδομάδα ότι το ΔΝΤ ζητάει «αίμα», κύριε υπουργέ.

Απ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακραίος παίκτης, του οποίου οι επιλογές ως προς τον τύπο της κοινωνίας που θέλουμε και ειδικά ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Όπως ακριβώς απομονώθηκε στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό, όταν -σας θυμίζω- επέμενε να μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθούν έστω και κατ' ελάχιστον οι εισφορές για να μπορέσουμε να σώσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων. Εκεί επέμεινε μέχρι το τέλος, έχασε. Αντίστοιχη λοιπόν είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά ενόψει ακριβώς αυτής της εξέγερσης του μέσου ανθρώπου στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θα επιβεβαιώσουμε και εμείς ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ερ: Ακούσαμε τον κ. Κουκιάδη χθες, τον μοναδικό Έλληνα εκπρόσωπο σ' αυτή την επιτροπή επιστημόνων, να λέει ότι θα βρούμε μια μέση λύση, μια λύση εν πάση περιπτώσει ισορροπίας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε, δεδομένης και της αναμενόμενης σκληρής απόφασης του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Απ: Ο συνάδελφος καθηγητής πράγματι αναφερόταν στις γνωστές προτάσεις του εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του διοικητικού εισαγγελέα, ενόψει του αν είναι συμβατή ή όχι η ελληνική ρύθμιση με την αντίστοιχη οδηγία. Εμείς, όπως πολλές φορές έχω πει, δίνουμε έμφαση στις ουσιαστικές εγγυήσεις, δηλαδή να μην αυξηθούν τα ποσοστά, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να απολυθούν, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε.

Ερ: Τα ποσοστά αυτά πόσα είναι σήμερα;

Απ: Τα ποσοστά αυτά ορίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να έρθουμε σε σύγκρουση πάλι με το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν είναι το μοναδικό ζήτημα αυτό όμως της διαπραγμάτευσης. Αυτό το έχει θέσει το ΔΝΤ και ξανά έχει απομονωθεί, γιατί ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν ενδιαφέρει τις εργοδοτικές οργανώσεις στην Ελλάδα ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, που είναι το θέμα που προωθεί το ΔΝΤ ως προς την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Ακριβώς εκεί έγκειται η πεποίθησή μου ότι, μολονότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, θα τελειώσει με θετικό τρόπο με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων, ακριβώς γιατί ο ακραίος παίκτης από τώρα έχει ήδη απομονωθεί.

Ερ: Άρα δηλαδή ο στόχος που λέτε κατ΄ επανάληψη ότι θα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα επιτευχθεί κύριε υπουργέ; Είστε αισιόδοξος;

Απ: Είμαι αισιόδοξος, για τον απλό λόγο ότι είναι τόσο γενικευμένη η απορρύθμιση στην Ελλάδα, είναι τόσο προφανής η αποτυχία αυτής της συνταγής -ένα τέταρτο του πληθυσμού σε ανεργία και εργασιακή ζούγκλα σε όσους ακόμα έχουν την τύχη να εργάζονται. Δεν είναι υπερασπίσιμη λοιπόν αυτή η συνταγή και γι' αυτό το λόγο έχουμε εντολή να την αλλάξουμε.

Ερ: Να πάμε και στο άλλο μεγάλο θέμα, το θέμα των μισθών και των επιδομάτων. Έχει τρομάξει ο κόσμος- ακούει ότι θα περικοπούν βασικά επιδόματα, το επίδομα γάμου, το επίδομα τριετιών...

Απ: Αυτά τα διέψευσα με τον κατηγορηματικότερο τρόπο γιατί είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης. Τρία θέματα καταφέραμε να έχει και μόνο η διαπραγμάτευση βάσει του μνημονίου. Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο.

Δεν υπάρχει στην ατζέντα, ούτε εμείς θα δεχθούμε να συζητήσουμε οποιοδήποτε ζήτημα τριετιών, επιδομάτων ή παρόμοια τέτοια θέματα. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση των εργαζομένων, όχι να την υπονομεύσουμε.

ΕΡ: Ναι, αλλά έλεγε χθες ο κ. Κουκιάδης ότι με τον νόμο που θα ισχύσει από 1/1/2017 ο μισθός θα είναι ενιαίος.

ΑΠ: Ο καθηγητής αναφερόταν στο νόμο 4172 του 2013, τον νόμο που θα εφαρμοζόταν αν είχαμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί αυτοί τον ψήφισαν. Προσοχή όμως, ορίζει ρητά ο νόμος αυτός ότι θα εφαρμοστεί μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Εμείς την αλλαγή αυτού του νόμου την έχουμε βάλει μέσα στην ατζέντα, ακριβώς γιατί θέλουμε να μην γίνεται έτσι ο προσδιορισμός του ελάχιστου μισθού, αλλά μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχει άμεση εφαρμογή από 1/1/2017. Ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να τον αλλάξουμε, αυτό που θα ισχύει είναι όταν τελειώσουν τα προγράμματα προσαρμογής, δηλαδή μετά το τέλος του 2018- μέχρι τότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση.

ΕΡ: Άρα λέτε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των μισθών;

ΑΠ: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση οι μισθοί δεν θα μειωθούν.

ΕΡ: Λένε πολλοί, όμως, ότι τα ίδια λέγατε και με το ασφαλιστικό, αλλά οι συντάξεις θα μειωθούν.

ΑΠ: Καμιά κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε. Και τις επικουρικές που δεν είχαμε δυνατότητα να τις διασώσουμε διότι τα ελλείμματα ήταν πολύ μεγάλα, πάνω από 800 εκατομμύρια, και δεν είχαμε δυνατότητα να τον ενισχύσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό, και εκεί 80% των συνταξιούχων προστατεύθηκαν. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων, αυτών που όπως ξέρετε έχουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ υπήρξε επέμβαση. Σας θυμίζω, για να υπάρχει και το μέτρο σύγκρισης, ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ έλεγε ότι μια από τις 12 συντάξεις/στις 1.000 συντάξεις είναι χαμένη όπως και να ήταν. Ο μελλοντικός υπουργός Εργασίας το έλεγε αυτό πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αποδείξαμε ότι ήταν ακριβώς το ανάποδο εδώ έχει μεγάλη διαφορά ποιος είναι στην κυβέρνηση.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ για αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ, είναι περίπου 100.000 αν δεν κάνω λάθος αυτοί που το χάνουν τώρα, λένε πολλοί ότι δεν θα διασφαλιστούν από την εθνική σύνταξη. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό;

ΑΠ: Έχω πει πολλές φορές ότι ως μέτρο η εθνική σύνταξη προστατεύει αποτελεσματικότερα τους ηλικιωμένους σε σχέση με το ΕΚΑΣ, το οποίο ήταν ένα προνοιακό επίδομα που δινόταν μετά από έναν έλεγχο εισοδημάτων, ενώ η εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους όσοι έχουν την ελάχιστη ασφαλιστική προϋπηρεσία. Είναι αληθές όμως ότι επειδή το νέο αυτό σύστημα εφαρμόζεται για τους νέους συνταξιούχους, υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν το ΕΚΑΣ που δεν θα επωφεληθούν από αυτή τη νέα ρύθμιση πριν από το 2018, όταν θα γίνει επανυπολογισμός συντάξεων. Γι' αυτούς πρέπει πράγματι να πάρουμε μέτρα ανακούφισης. Γιατί η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν κακό μέτρο. Δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Από τον Ιούλιο του 2015 έχει ψηφιστεί και με τις ψήφους της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Εμείς προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τα κακά αυτά μέτρα που είχε το μνημόνιο, όπως και πολλά άλλα μέτρα νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού που είχε η αναγκαστική αυτή συμφωνία, στη δική μας μεταρρύθμιση ακριβώς για να τα εξουδετερώσουμε.

ΕΡ: Δηλαδή τι πρωτοβουλίες μπορείτε να πάρετε κ. υπουργέ για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι;

ΑΠ: Ήδη έχουμε εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν ακόμα και αυτοί που δεν είναι πια δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να πληρώνουν τα φάρμακα με την πολύ μικρή συμμετοχή του 10% αντί για το 25% που πληρώνουν όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι. Σκεφτόμαστε δε και πρόσθετα μέτρα ανακούφισης από αυτό το ειδικό κοινωνικό ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα του πλεονάσματος του 2015. Δεν έχουμε πάρει ακόμα όμως τις τελικές αποφάσεις.

ΕΡ: Να έρθουμε και σε δυο άλλα παρεμφερή ζητήματα υπουργέ. Διαβάσαμε προχθές ένα άρθρο σας για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντυπωσιαστήκαμε. Ταχτήκατε βεβαίως υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, αλλά είπατε ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί. Πώς ακριβώς το εννοούσατε αυτό;

ΑΠ: Είπα ότι αν ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση- και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του. Υπάρχει το λεγόμενο ανακλητικό δημοψήφισμα. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί αυτό δεν αφορά μόνο σχετικά ριζοσπαστικές δημοκρατίες, όπως αυτές της νότιας Αμερικής όπου ισχύει. Προβλέπεται και σε δυτικά Συντάγματα, και μάλιστα -θα απορήσετε- σε Συντάγματα πολιτειών των ΗΠΑ. Ο Σβατσενέγκερ, ο terminator, έγινε κυβερνήτης Καλιφόρνιας όταν ακριβώς ανακλήθηκε μετά από παρόμοιο ανακλητικό δημοψήφισμα ο προηγούμενος Δημοκρατικός κυβερνήτης, ο Χάρις. Είναι επομένως, κατά τη γνώμη μου, ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη.

ΕΡ: Να έρθουμε και στον εκλογικό νόμο. Εσείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει τελικά μπόνους σαν αυτό που λέει ο κ. Κουρουμπλής για ένα κόμμα που θα πάρει 40%, ή να καταργηθεί εντελώς;

ΑΠ: Η προσωπική μου επιλογή για λόγους αρχής, αυτά έλεγα ως συνταγματολόγος, αυτά έλεγα και ως άνθρωπος της Αριστεράς, είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους.

ΕΡ: Τα λέγατε στα νιάτα σας υπουργέ μου τα άκουγα και εγώ...

ΑΠ: Ναι γιατί είσαστε φίλος και συμφοιτητής, αλλά τα ίδια λέω και τώρα. Όπως έχω πει πολλές φορές, τις βασικές ηθικές και πολιτικές μου επιλογές δεν έχω αλλάξει από τότε. Άρα υπέρ της απλής άδολης χωρίς μπόνους είναι η προσωπική μου επιλογή. Τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών, όμως, δεν είναι αβάσιμα, τα σέβομαι. Και ο ίδιος προτείνει ουσιαστικά μια πολύ αναλογικότερη εκδοχή αυτού που ισχύει. Εφόσον υπάρχουν συναινέσεις ευρύτερες σε αυτό που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών και από άλλα κόμματα, εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή. Αν και η προσωπική μου επιλογή, ξανάπα, η προσωπική μου προτίμηση είναι υπέρ ενός συστήματος απλής, άδολης, ανόθευτης.

ΕΡ: Άρα να μην υπάρχει ούτε το 3%;

ΑΠ: Το 3% πρέπει να υπάρχει. Έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία- έχουμε 8 κόμματα στη Βουλή. Δεν νομίζω επομένως ότι υπήρξε εμπόδιο είτε στον πολυκομματισμό είτε στην πολυφωνία από την ύπαρξη αυτού του ποσοστού, που στην πραγματικότητα εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Ήδη, είναι βαριά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Εγώ θεωρώ ότι είναι αποδεκτό κόστος που πρέπει να πληρώσουμε υπέρ της σε σύγκριση του να έχουμε πράγματι μια πολυφωνική πολιτική εκπροσώπηση. Από την άλλη μεριά, όμως, η αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πρέπει να μας απασχολεί.

Ερ: Κύριε υπουργέ και κάτι τελευταίο. Εγώ από τα φοιτητικά μου χρόνια σας ξέρω σαν ένα παιδί του λαού- ήσασταν και είστε βέβαια και στην Αριστερά. Ορισμένοι κακεντρεχείς όμως λένε ότι είστε ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης. Είστε τέτοιος κύριε υπουργέ;

Απ: Ακούστε πλούσιος δεν υπήρξα ποτέ. Στα ανώτερα μεσαία στρώματα με κατέταξε η επαγγελματική μου πορεία του καθηγητή και του δικηγόρου. Έχω πει, όμως, ότι οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω.

Δημοφιλή