Εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

Εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 28: Police blocks the entrance of the Ataturk International Airport after an explosion, in Istanbul, Turkey on June 28, 2016. Unspecified number of injured in explosion at Istanbul's Ataturk International Airport. (Photo by Veli Gurgah/Anadolu Agency/Getty Images)
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 28: Police blocks the entrance of the Ataturk International Airport after an explosion, in Istanbul, Turkey on June 28, 2016. Unspecified number of injured in explosion at Istanbul's Ataturk International Airport. (Photo by Veli Gurgah/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκαν 36 άτομα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ της Τρίτης. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Επίσης νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αναφέρει πως οι τραυματίες ήταν 147.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ προσπαθώντας να σταματήσει τους δύο εκ των δραστών πριν φτάσουν σε σημείο ελέγχου στον χώρο αφίξεων του αεροδρομίου- ωστόσο ανατινάχτηκαν παρόλα αυτά, δήλωσε δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος. Αρκετοί μάρτυρες έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, ωστόσο ο Σαχίν είπε πως οι αρχές εκτιμούν ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν τρεις.

H στιγμή της μίας εκ των εκρήξεων

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.Ταξί μετέφεραν τραυματίες από το αεροδρόμιο, ανέφερε ένας μάρτυρας, ενώ επί σκηνής έσπευσαν ασθενοφόρα.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, αναφέρονται το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και το ΡΚΚ. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης.

Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο έχουν διακοπεί, ενώ κάποιες προς αυτό έχουν εκτραπεί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο να υπονομεύσει την Τουρκία με το αίμα αθώων.

Για την επίθεση έχει ενημερωθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Η Τουρκία έχει υποστεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτό το έτος, περιλαμβανομένων δύο επιθέσεων αυτοκτονίας σε τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης που αποδόθηκαν στο ISIS και δύο βόμβες σε αυτοκίνητα στην Άγκυρα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε κουρδική οργάνωση.

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Δημοφιλή